Всеки, който желае, вече може да си запази час за ваксинация. Това може да стане на https://his.bg/.

Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.  Сайтът обаче е предназначен само за записване на ден и час за ваксинационните центрове, но не и за имунизация при личните лекари. Това били нещо като онлайн зелени коридори. Целта била да се въведе ред и да се предотвратят опашките там. Както и да има предвидимост, за да не се стига до ситуации, в които предварително заявени по списък хора не се явяват, а ваксините трябва да се употребят. Здравният министър Костадин Ангелов тук даде пример с членове на секционни комисии, които днес от очакваните 90, се явили в столична болница само половината.

"Зелените квадратчета, които светят (в системата, което показва свободен час за ваксиниране - бел. ред), ще бъдат съобразени с идващите в страната ваксини. Ако имаме проблем, ще можем да уведомяваме хората предварително, за да не се разкарват до центровете и там да им кажат, че няма ваксина", каза още Ангелов.

Личните лекари били изключени, защото не можело да се намери унифициран подход към тях, както при ваксинационните центрове.

Оттам посочват, че регистрацията в системата се състои от 4 лесни стъпки:

 - Въвеждате своите личните данни;
 - Въвеждате своя телефонен номер или електронна поща;
 - Избирате предпочитания от Вас вид ваксина;
 - Избирате ваксинационен център и удобен за Вас час за посещение.
 - След успешна регистрация ще получите съобщение за потвърждение.

Имунизираните с първа доза ще получат автоматична регистрация в системата и ще бъдат уведомени за поставянето на втора доза от ваксината.

❗Всеки, който желае, вече може да си запази час за ваксинация срещу COVID-19. ❓Къде ➡️ https://his.bg/ ❓Как ➡️...

Публикувахте от Министерство на здравеопазването в Четвъртък, 4 март 2021 г.

Онлайн записването за имунизация тръгва, както обещаха от ведомството, на 4 март. Началото на ваксинационната кампания беше на 27 декември.

Според обявения план първо трябваше да бъдат имунизирани хората в различните фази. Със старта на четвърта фаза и имунизирането на рисковите групи се предвиждаше и пускането на онлайн системата - в първите дни на март. След нареждане на премиера Бойко Борисов обаче се мина по-рано към четвърта фаза, а заедно с нея бяха отворени и т. нар. зелени коридори.