„В следващите 2-3 седмици ще сме свидетели на нарастване на случаите – това е третата вълна, предизвикана от британския вариант на коронавируса."

Това съобщи главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев на работно съвещание при премиера Бойко Борисов. В него участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, представители на Националния оперативен щаб и заместник-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. Най-често то се провежда в понеделник, но за тази седмица беше избран националният празник.

Кунчев отчете, че заболеваемостта бавно и постепенно расте.

"Моят призив към българските граждани е да продължат да спазват мерките, за да може вълната, която ще преживеем, да е максимално под контрол и максимално ниска“, добави той.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев също информира, че покачването в някои области на страната на новите случаи не се дължи на разхлабването на мерките, а на циркулацията на британския вариант, съобщават от МС.

„Този вариант се оказа много по-лесно предаващ се и много по-лесно заразява хората. В България все още не е доказан нито бразилският, нито южноафриканският щам, доказва се само британският“, каза проф. Кантарджиев.

Така изглежда картата на България на база 14-дневна заболеваемост. 22 области вече са в червено, т. е. с над 120 заразени на 100 хил. души. три области са вече със заболеваемост над 400 души на 100 хил. Източник Националният център по заразни и паразитни болести.

 

„В момента сме в третата решителна битка и вълна на коронавируса. Здравната ни система е подготвена за плавното покачване на случаите, което отчитаме. Но разчитаме на самосъзнанието, на личния избор и усещането за свобода на българите. Личната отговорност е тази, която ще предпази гражданите“, твърди премиерът Борисов.

Според него прилаганите мерки у нас са правилни и затова страната ни е на 18-о място по място по заболеваемост в Европа.

На този фон три четвърти от картата на страната е в червено - т.е. заболеваемостта е над 120 на 100 хил. души. Три области са вече със заболеваемост от над 400 души на 100 хил. В столицата в обищинските болници се увеличиха с 110 леглата за пациенти с COVID. Това показват данните, разпространени във вторник от Националния център по заразни и паразитни болести.

Борисов се похвали и с броя на ваксинираните и оздравелите.

„Имаме също 243 576 ваксинирани и над 208 000 души оздравели“, каза той.

Според него с очакваните големи количества ваксини след 9 март отново ще могат да се ваксинират по 20 000-21 000 души на ден.

„Така че имаме ли ваксини, те много бързо ще бъдат поставени - и фазите ще вървят, и „зелените коридори” също. Въпросът е фирмите производители да си спазват стриктно договорите“, заяви Борисов.

"Ситуацията е под контрол"

Заради наблюдаваното повишение на случаите на COVID-19 се увеличават болничните легла на национална база с оглед подготовката на здравната система, съобщи здравният министър Костадин Ангелов. Според него ситуацията е под контрол.

„Към момента ситуацията е под контрол. Очакваме новите дози ваксина в България, с които ще задоволим потребностите на българските граждани и ще увеличим хода на ваксинацията в страната“, подчерта министър Ангелов.

„Би било добре 50% от всички постъпващи у нас ваксини да бъдат предоставени на общопрактикуващите лекари с цел да бъдат обхванати определени групи от населението като уязвими пациенти и възрастни хора с хронични заболявания“, каза д-р Николай Брънзалов, зам.-шеф на БЛС.

Вчера от Сдружението на общопрактикуващите лекари разпространиха писмо до здравния министър, в което се казва, че джипитата на практика са изключени към момента от процеса на ваксинация като им се дават символични дози. Личните лекари са получили едва една четвърт от заявеното.

В писмото се реагира срещу начина на разпределение на ваксините с преимущество за ваксинационните пунктове (наличностите и там обаче се изчрепаха и доведоха до огромни опашки, хаос и напрежение) и т. н. Според Сдружението разпределението на ваксините трябва да е в съотношение 3 към 1 в полза на личните лекари.

България не може самостоятелно да оценява ваксина, различна от разрешените в ЕС

Българското законодателство е изцяло синхронизирано с европейското и съгласно него оценката за всеки нов лекарствен продукт следва да се извършва от Европейската агенция по лекарства. Това уточни в сряда шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов по повод възможността страната да закупи самостоятелно ваксини, които не са одобрени в ЕС. Основно вълненията са около руската "Спутник V".

„Нашето национално законодателство не ни позволява българската агенция по лекарствата да извърши такава оценка, тъй като регламентът е задължителен и трябва да попадне в оценката на Европейската агенция по лекарствата“, уточни Кирилов и добави: „На този етап България не може да извърши национална процедура като оценка на която и да е ваксина, различна от тези, които са разрешени за употреба“.

Страната ни има пълната готовност, след като приключи оценката на европейската агенция, в България да бъдат създадени условия за бързото прилагане на ваксините, които в бъдеще ще бъдат одобрени, каза още той.

В хода на работното съвещание премиерът Борисов разпореди на здравния министър Ангелов да започне обсъждането на правилата и мерките, при които у нас ще се допускат чужди туристи.

„Много ясно трябва да сме посочили на нашия туристически бранш как ще приемаме туристите – с PCR, без PCR, с антигенен тест, със зелен паспорт или така като считате за правилно. Но ясно да е определено, за да не провалим новия туристически сезон“, категоричен бе премиерът Борисов.