Британският премиер Борис Джонсън обяви, че е дошло "удачното време" Великобритания и Ирландия да представят обща кандидатура за домакинство на Световното по футбол през 2030 г.

Той говори за това в интервю за в. "Сън", цитирано от най-големите медии на Острова.

Британската кандидатура беше анонсирана още през 2017 г., но за първи път държавник от такъв ранг на Острова се ангажира да каже, че правителството ще я подкрепи. През 2018 г. пък четири балкански страни - България, Гърция, Румъния и Сърбия, обединиха усилия да приемат Мондиал 2030. За момента намерението не е официално подадено, макар че имаше разговори и на междуправителствено ниво.

Има още две кандидатури - на Уругвай, Аржентина, Чили и Парагвай, и също така на Испания, Португалия и Мароко. Първата се уповава на това, че иска да върне Световното в Южна Америка 100 години след първото му издание. Тогава то е в Уругвай.

В края на 2018 г. президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че ще настоява Европа да е представена от една кандидатура, за да получи необходимата подкрепа.

Мондиалът през 2022 г. ще е в Катар, а четири години по-късно ще го организират САЩ, Канада и Мексико (вече с 48 отбора, а не с 32). Това е причината Чеферин да смята, че Европа има добър шанс, но само ако страните в конфедерацията (УЕФА) не са разделени. Той оцени високо потенциала на родината на футбола.

Очаква се още утре Великобритания да отпусне от бюджета си 2,8 милиона паунда за старт на кампанията. В проекта са Англия, Уелс, Шотландия, Северна Ирландия и Ирландия. 

"Всички те са много ентусиазирани да върнат футбола у дома през 2030 г., казва Джонсън пред в. "Сън". - Това е домът на футбола, времето и мястото са подходящи. Ще бъде прекрасно."

Същинският процес по надпреварата за домакинството започва през 2022 г.

Футболните асоциации на въпросните страни изразиха задоволството си от подкрепата на британското правителство. След като тя е факт, усилията се насочват към това кандидатурата да бъде внесена официално във ФИФА и да започне същинската работа, подчертават те.

Борис Джонсън официално разкрива още нещо, за което отдавна се пише в британски медии - Обединеното кралство иска повече мачове от Евро 2020, а защо не и цялото първенство. 

Предвидено е първенството да е Паневропейско, като 12 града на континента приемат мачовете, а полуфиналите и финала са планирани да бъдат на "Уембли". Другите стадиони на Албиона са в Дъблин и Глазгоу. Заради пандемията обаче се чуват гласове, че УЕФА може да ограничи границите на шампионата, сега простиращ се на изток до Санкт Петербург и Баку.

С добрите нива на ваксиниране (20 милиона души досега) и намеренията на правителството да премахне всички ограничения за социална дистанция от 21 юни, Джонсън е оптимист, че Великобритания може да приюти първенството изцяло, ако се наложи.

Засега УЕФА казва официално, че не възнамерява да променя плановете си.