Близо две трети от руснаците не искат да се ваксинират с препарата "Спутник V", а приблизително същият процент смятат, че коронавирусът е създаден изкуствено като биологично оръжие, показа проучване на независима социологическа агенция, цитирано от Ройтерс и БТА.

Центърът "Левада" заяви, че проведената миналия месецанкетасочи, че 62 процента от руснаците не искат да бъдат инжектирани с руската ваксина, като най-голям е процентът на нежелаещите във възрастовата група между 18 и 24 години.

Повечето респонденти посочват страничните ефекти, които могат да включват треска и умора, като основна причина да не искат да бъдат ваксинирани.

Проучването, обхващащо 1601 души в 50 региона на страната, показва също, че 64 процента от запитаните смятат, че новият коронавирус е бил създаден като биологично оръжие.

Подобно мнение е доминиращо при руснаците на възраст между 40 и 54 години, 71 процента от които вярват, че коронавирусът е изкуствено създаден.

Само 23 процента от респондентите смятат, че вирусът има естествен произход.

Русия, където броят на заразените с коронавируса достигна близо 4,3 милиона души от началото на пандемията, е одобрила три ваксини собствено производство срещу COVID-19, припомня Ройтерс.