Обединение „Бъдеще за туризма“ организира масов протест във вторник. Пред БНР Павлина Иванова, председателка на организацията, заяви, че недоволството е свързано с изходящия туризъм, който е в колапс. По думите ѝ този бизнес не работи от 1 година, все още няма гаранционен фонд, а скоро стават изискуеми средствата, които клиентите могат да си искат обратно заради нереализираните пътувания.

„Ако няма намеса на държавно ниво, бизнесът няма да се справи и се очакват масови фалити“, каза Павлина Иванова. 

До момента за година в бранша не е имало обявен фалит. Целта е да бъде възможно разплащането с клиентите, а след това всяка фирма ще решава след една година локдаун дали и как ще продължи, добави Иванова. 

„От 1 март отпада ограничителният режим за провеждането на екскурзии в страната. Може би първите пътувания ще се осъществят около 15-20 март“, прогнозира Иванова.

По думите ѝ има доста голям интерес от граждани, които искат да направят някакво движение, защото COVID-19 една година прикова всички вкъщи.

От сдружение „Бъдеще за туризма“ са изготвили протокол за извършване на дейността, който ще бъде представен за одобрение на здравния министър.

„Съвсем скоро ще имаме много ясно разписани правила“, съобщи Павлина Иванова.

За момента не е ограничен капацитетът на ползване на автобусите и те могат да се движат пълни, уточни тя.

Логиката е проста: хората, които предприемат пътуване, се чувстват добре, никой не пътува болен, посочи Иванова. И добави: „Никой няма да плати за лукс, при положение че не се чувства добре.“

Тя допълни, че ще се ползват и сертификатите за получена ваксина.

„Така или иначе се придвижват междуградските линии и те пътуват с пълен капацитет“, припомни Иванова.  

PCR тестовете се изискват при международните пътувания, там нещата няма да са толкова лесни, колкото в страната, отбеляза още Павлина Иванова.

Тя одобрява идеята работещите в туризма да бъдат масово ваксинирани, още повече че различните пазари вече предявяват претенции да бъдат обслужвани от ваксинирани лица.