Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Искаме отсрочването на заемите към търговските банки да бъде допълнително удължено с още 12 месеца, защото секторът е изправен пред фалити, които лавинообразно ще повлекат и други сектори в страната."

Това заяви днес пред Нова тв изпълнителният директор на Националния туристически борд Полина Карастоянова. Това ще бъде и едно от основните искания на бранша към властта за мерки в подкрепа на бизнеса по време на втората вълна от коронавирус, която удари България и Европа. 

Според борда по туризъм БНБ може да проведе допълнителни разговори с Европейската централна банка и Европейския банков орган, който реално може да позволи удължаването на срока и така да се стигне до нови 12 месеца отсрочки по изплащането на кредитите. Според Карастоянова това вече било направено в Хърватия и Гърция.

Припомняме, че временният частичен мораториум, който БНБ и търговските банки успяха да наложат, се смята за една от най-адекватните мерки в подкрепа на икономиката, които бяха въведени в България. Отсрочката потегли през април, а след дебати крайният срок за възможно подаване на заявления бе до края на септември. При одобрение на искането кредитите на фирми и хора се отлагат за шест нови месеца.

Данните на БНБ показват, че към момента са отложени плащания по кредити за над 9 млрд. лв. на над 13 000 фирми и над 90 000 физически лица. Че допълнително удължаване на мораториума може да има, намекна още през лятото председателят на Асоциацията на банките в България Петър Адронов. 

Иначе Карастоянова коментира идеята на властта, хотелите да започнат да отделят легла за карантиниране на болни от коронавирус. Според борда по туризъм секторът може да осигури цели 5000 легла веднага.

Председателката на сдружението дори обяви, че настаняването в хотели би било по-евтино от болничното легло за един човек.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.