В Русия днес бе отбелязана шестата година от убийството на опозиционера Борис Немцов, съобщиха БТА, позовавайки се на световните агенции.

Хиляди руснаци се събраха днес в центъра на Москва, за да почетат паметта на Немцов. Много хора, включително и американският посланик в Русия Джон Съливан, положиха цветя на мястото, недалеч от Кремъл, където бе убит Немцов на 27 февруари 2015 г.

Борис Немцов е бивш вицепремиер при управлението на президента Борис Елцин. Той беше застрелян от упор с четири куршума на мост на две крачки от Кремъл на 27 февруари 2015 г.

"Събираме се в този ден всяка година, за да покажем на властта, че не сме забравили и никога няма да забравим. Споменът за Борис няма да бъде заличен", заяви опозиционерът и бивш премиер Михаил Касянов. "Сигурен съм, че това, за което се бореше Борис, свободата на руснаците, благоденствието им и достойният им живот, скоро ще стане действителност"

Според НПО "Бял брояч", която е специализирана в отразяване на демонстрации, към 17.30 ч. местно време в събирането са взели участие около 7800 души.

Сред присъстващите беше и съпругата на Алексей Навални Юлия с букет червени карамфили. Цветя положиха и посланиците на ЕС, САЩ и Великобритания, както и други западни представители.

В отделно изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън почете паметта на Немцов, който по думите му "посвети живота си на изграждането на една свободна и демократична Русия".

"Тези, които защитават своите свободи и демокрацията в Русия продължават да са мишена на атаки и убийства. Оставаме дълбоко обезпокоени от растящата нетърпимост на руското правителство към всяка форма на независимо изразяване на мнение", заяви Блинкън.

Фондацията, носеща името на Немцов,  пъкпохвали гражданската доблест на вкарания в затвора дисидент Алексей Навални. Фондацията бе основана от дъщерята на Немцов, Жана Немцова, в Бон, Германия, като всяка година връчва награда за защита на демократичните ценности в Русия.

Тазгодишният носител на наградата е Алексей Навални, когото, след смъртта на Немцов, мнозина възприемат като нова надежда за слагане на край на управлението на руския президент Владимир Путин.

Навални е "символ на съпротивата срещу тиранията в света", заяви фондацията и призова опозиционерът незабавно да бъде пуснат на свобода, съобщи ДПА.

"Алексей Навални не само демонстрира невероятна лична смелост, но има също така огромен принос за изобличаването на корупцията", изтъкна още фондацията.

Борис Немцов се бори за "по-добро бъдеще за страната си и за своите съграждани", каза Джон Съливан във връзка с годишнината от убийството на опозиционния политик.

Немцов "продължава да е вдъхновение за много хора, които се борят за справедливост, прозрачност и свобода", написа в Туитър американското посолство в Русия.

"Немцов все още е пример за тези, които не са безразлични към свободата, човешките права и демокрацията", заяви в Туитър представителството на Европейския съюз в Русия.