Айсберг с големината на Париж или Лондон с предградията се откъсна от Антарктика, недалече от британска изследователска станция, където отдавна се опасяват от подобно събитие, съобщи АФП.

Леденият блок с площ почти 1270 кв. км се е откъснал от шелфа вчера сутринта, показват данните на британските инструменти, инсталирани близо до станцията.

Работещите в станцията Халей VI 12 души са евакуирани още в средата на февруари със самолет. Никой не е пострадал, съобщиха от Британския антарктически институт, който изследва района. Станцията е на по-малко от 20 км от зоната на процепа.

"Екипите ни от година знаят, че от шелфа Брунт ще се откъсне айсберг", казва Джейн Франсис от института.

Специалистите са следили ежедневно развитието на пукнатината с автоматична мрежа от Джи Пи Ес инструменти с висока точност около станцията.

Данните, анализирани от университета в Кембридж, са позволили да бъде обявена тревога в петък, без на място да има човек.

През 2017 г. Британският антарктически институт взе решение да бъде намален съставът в станцията, изградена през 2012 г. и тя да бъде преместена на няколко километра от притеснения да не се окаже върху дрейфиращ айсберг заради топенето на ледовете.

Специалистите ще продължат да следят отблизо ситуацията и да оценяват потенциалния ефект на откъсването на айсберга върху останалия леден шелф.

За следващите месеци са възможни няколко сценария - или айсбергът да се отдалечи, или да заседне и да остане наблизо. Екипът няма да се завърне в станцията. Тя ще остане затворена през арктическата зима. 

БТА