Точно в 19 ч. тази вечер шоуменът и вече партиен лидер Слави Трифонов обяви чрез телевизията и фейсбук профила си екипа, с който "Има такъв народ" ще работи - по секторни политики. Сред представените личности има и популярни - като Андрей Чорбанов, Силви Кирилов, Мика Зайкова, Николай Хиновски, Николай Радулов.

Самият Трифонов обяви, че ще е водач на листа във Варна и Стара Загора.

Не стана ясно дали представените днес лица също ще водят листи или дали ще са кандидати за депутати, но е много вероятно.

"Правим каквото трябва, да става каквото ще", заяви тв водещият, чиято формация засега се подрежда трета в социологическите проучвания за следващия парламент.

Преди представянето на екипа Трифонов бе кратък, припомняйки референдума, организиран от него през 2016 г., който не мина на ръба.

"Когато те боли зъб търсиш професионалист, а не лъжец, който много приказва. Сегашният политически елит прави политиката мръсна дума", заяви още той. 

След което мина на представянето.

В сектор "Здравеопазване" бе представен проф. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на лабораторията по експериментална имунология към БАН, хирургът д-р Ивайло Христов, кардиологът д-р Николай Драгнев и дългогодишният болничен шеф доц. д-р Силви Кирилов. 

Христов очерта накратко приоритетите: обществени заведения извън обхвата на търговския закон, електронно досие на пациента; демонополизация на НЗОК, премахване на клиничните пътеки, граждански контрол, независим орган за медицински контрол и др.

Сектор „Икономика и финанси“ включва: Мика Зайкова, икономически съветник към КТ "Подкрепа", Любомир Каримански, експерт по дигитално банкиране, и Пламен Данаилов- който е работил в камарата на оценителите. Сред обещанията тук бяха данъчни стимули.

Александър Рашев, Андрей Михайлов, Паунита Петрова са част от експертите в сектор „Правосъдие“, в който от партията на Трифонов обещават реформа, като отдавна са заявили какво ще искат: пряк избор на главен прокурор, извеждане на прокуратурата от състава на съдебната власт, съдебен контрол върху актовете на прокуратурата, реформа във ВСС и премахване квотата на Народното събрание, както и тази на прокуратурата. 

Сектор „Образование“ включва:  Юлия Чортленева, Пламен Николов, Светослав Георгиев. Сред изброените приоритети тук са конкурси за директори на училища, спорт, стратегия за поведение и дисциплина в училищата, минимум две родителски срещи в годината, изпит за 5 клас - за език и функционални умения, работа само с 2 учебника и др.

Мениджърите в сферата на туризма Мирослава Колева, Ивайло Кожухаров и Виктор Гетов ще отговарят за този сектор. Там бяха очертани няколко приоритета, сред които "ребрандиране" на дестинация България.

Ветеринарният лекар и одитор към ЕК Цветанка Войнова, адвокатът Пламен Абровски и инженерът по горско стопанство Данаил Найденов ще отговарят за земеделието. Абровски посочи, че управляващите разбирали земеделието като усвояване на европейски средства. "Ние вече нямаме жизнени селски райони, качествена храна и пр. , посочи той. И обеща комасация, центрове за репопулация на застрашени видове и др.

В сектор „Енергетика“ са консултант, експерт и кадър на БАН и СУ - съответно Благой Голубарев, Иван Хиновски, Теодора Пенева. Хиновски представи приоритети, като стана ясно, че са "за" зеления пакт и ядрената енергия. Но нямаше конкретика по спорните енергийни проекти.

Спортът се представлява от шампионката по шах мат Антоанета Стефанова, Радостин Василев - адвокат по спортно право, който обеща пълна ревизия на министерството и федерациите за 10 г. назад, анализ на тотото и оценка на одържевяването на частния бизнес, както и ММС да има 200 млн. бюджет до 4 г., както и Станислав Кънчев - треньор по хокей на лед.

Ревизия в МВР и службите обеща и експертът по сигурност Николай Радулов. За сектора ще отговарят още Светлин Стоянов и Радослав Бойчев.

Video https://www.facebook.com

Ето и списъка с имената по сектори:

В сектор „Здравеопазване“ изброи: 

– проф. д-р Андрей Чорбанов
– д-р Ивайло Христов
– д-р Николай Драгнев
– доц. д-р Силви Кирилов

Сектор „Икономика и финанси“:

– Мика Зайкова
– Любомир Каримански
– Пламен Данаилов

Сектор „Правосъдие“:

– Александър Рашев
– Андрей Михайлов
– Паунита Петрова

Сектор „Образование“:

– Юлия Чортленева
– Пламен Николов
– Светослав Георгиев

Сектор „Туризъм“:

– Мирослава Колева
– Ивайло Кожухаров
– Виктор Гетов

Сектор „Земеделие“:

– Цветанка Войнова
– Пламен Абровски
– Данаил Найденов

Сектор „Енергетика“:

– Благой Голубарев
– Иван Хиновски
– Теодора Пенева

Сектор „Спорт“:

– Антоанета Стефанова
– адв. Радостин Василев
– Станислав Кънчев

Сектор „Вътрешен ред и сигурност“:

– Светлин Стоянов
– проф. Николай Радулов
– Радослав Бойчев