Финансирането за безлихвените гарантирани от държавата кредити за граждани, които се отпускат от търговските банки, през процедура на Българската банка за развитие е почти приключило. Именно заради това от ББР са поискали официално продължаване на програмата от Министерството на икономиката, което е принципал на банката. За целта вероятно банката ще трябва да бъде допълнително капитализирана, както стана и миналата година. 

В прессъобщение до медиите управителите на ББР обясняват, че от 12-те търговски банки партньори, едва две продължават да приемат нови заявления. Това са Инвестбанк и Търговска банка. Останалите 10 вече са прекратили програмите.

Припомняме, че през март миналата година ББР бе допълнително капитализирана със 700 млн. лв., като 200 млн. лв. от тях бяха именно за отпускане на безлихвени кредити на граждани. Другите са подпомогане на фирмите. 

Програмата е насочена към подкрепа на лица на трудов договор и самоосигуряващи се лица, земеделски производители и сезонни работници, които са преустановили дейността си. След направените междинни промени ББР гарантира заеми до 6 900 лв. и предоставя възможност за кредитиране на граждани, които са били в неплатен отпуск поради пандемията, а в настоящия период на наложени ограничителни противоепидемични мерки са безработни.

Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Последните актуални данни от банката показват, че одобрени по програмата са почти 37 000 души, а вече преведените пари по техните сметки са над 164 млн. лв. Това означава, че свободни за раздаване са останали едва малко над 5 млн. лв., защото няма как да бъдат усвоени всичките 200 млн. лв. Около 30 млн. лв. от тях отиват за управлението на програмата, както и за комисионни на банките-партньори. 

Около 170 млн. лв. до момента са раздадени и на бизнеса, но числото е доста малко спрямо горната граница на възможното финансиране. Това показва, че бизнеса продължава да не се възползва максимално от възможностите, които държавата смята, че е открила пред него. Бенефициенти на безлихвено кредитиране, гарантирано от ББР, са малко над 13000 компании.