Ако руската ваксина "Спутник V" получи одобрение от европейските регулаторни органи,  България може да поръча от нея на база двустранна договорка.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на бТВ, коментирайки проблемните доставки на препаратите за целия Европейски съюз. "Ще ми се във ваксините да няма политика", подчерта.

Проблемът с разработената от института „Гамалея“ ваксина е, че според производителя са внесени всички документи в Европейската агенция по лекарствата, а оттам твърдят точно обратното.

От думите на Дончев се разбра още днес, че "текат разговори с няколко държави отвъд договорите, които имаме с ЕС". Подробности обаче вицепремиерът не даде. 

На въпрос може ли България да постъпи като Унгария, която си поръча извън ЕС и руска, и китайска ваксина, Дончев посочи:

"Дали това е възможно да се случи и в България, не мога да ви отговоря. Целта е до края на летния сезон една голяма част от населението да са или ваксинирани или, не дай Боже, минали през заболяването, за да влезем в есенните и зимните месеци подготвени - да има малки огнища и до края на годината да приключим."

Вицепремиерът заяви още, че затворените от вчера "зелени коридори" за ваксинация, "тези дни ще бъдат възстановени". 

"Улавям промяна в настроенията на българите, все повече хора са готови да се ваксинират."

Правителство на малцинството? Зависи колко е малцинството

Дончев коментира и актуалната политическа обстановка в контекста на предстоящите парламентарни избори. Традиционно досега той бе отговорник по организирането на вота от страна на правителството, но изненадващо прехвърли тази работа на вицепремиера Марияна Николова. Самият Дончев ще води листа - засега тази в Габрово - и използва това, за да мотивира решението си да се оттегли.

"За мен е проява на лош вкус в един и същи момент да организираш изборите и същевременно да участваш в тях", заяви той в отговор на въпрос бяга ли от отговорност.

В допълнение посочи, че не кабинетът организира избори, а изборната администрация.

Вицепремиерът пак не отговори на въпроси относно възможните коалиционни конфигурации след вота.

"Труден е отговорът на този въпрос. С партньорите, с които в годините назад сме имали партньорство", посочи.

"Всички коалиции до момента да се случвали след месеци на преговори, синхронизиране на програми. Водим разговор без кръчмаря", допълни Дончев.

По думите му "в политиката е малко като отношенията между хората - трябва да се постъпва честно и почтено. Ако цената е да се прави коалиция насила, аритметично - тогава е честно да кажеш на хората "не успях".

На въпрос възможно ли е правителство на малцинството, Дончев посочи:

"Зависи колко е малцинството, каква подкрепа има."

За пореден път вицепремиерът отхвърли вариант правителство на ГЕРБ без Бойко Борисов начело.

"Що за теза е това, прилича на изнудване - правителство без лидера на партията. Лидерът на спечелилата политическа сила е редно да бъде министър-председател", заяви.

Коалиция с ДПС? Не - "по ред причини".

Дончев заяви още, че в момента нямало политически дебат, а "чуваме само заклинания". 

По отношение на очакваните опашки от българи, които искат да гласуват в чужбина, и по-специално в страните извън ЕС, където действа правилото за разкриването на не повече от 35 секции, вицепремиерът заяви, че "за съжаление, според сега действащото законодателство и ситуацията в някои държави, това ще е неизбежно". Не стана ясно защо законодателството не беше променено преди вота.