Поддръжници на експрезидента на САЩ Доналд Тръмп, които нападнаха Капитолия миналия месец, искат да взривят сградата и да убият членове на Конгреса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Заплахите показват, че екстремисти може да нападнат сградата по време на речта на президента Джо Байдън "За състоянието на съюза", заяви вчера пред конгресмени началникът на полицията на Капитолия Йогананда Питман.

Тя препоръча въведените мерки за сигурност да бъдат запазени, докато не бъдат решени проблеми със сигурността.

Засега не е обявена дата за годишната реч на президента на САЩ, но по традиция тя се произнася в началото на годината, отбелязва Ройтерс.

Припомняме, че сградата на Капитолия във Вашингтон беше блокирана поради заплаха за сигурността, два дни преди Джо Байдън да встъпи в длъжност като президент на САЩ. Причината: съобщение за тревога, което прекъсна репетицията за встъпването в длъжност на Байдън.

Петима души загинаха на 6 януари, когато хиляди привърженици на отиващия си президент Доналд Тръмп нападнаха Капитолия, където се помещава Конгресът на САЩ, след обявяването на окончателните изборни резултати.

Този месец конгресът реши да създаде независима комисия като онази, формирана след атентатите на 11 септември 2001 г., за да разследва смъртоносния щурм.