Бившият дипломат и офицер от бившата Държавна сигурност Боян Чуков напусна БСП. Той ще влезе в листите на ВМРО от тражданската квота на предстоящите паризбори - в район Стара Загора. 

Новината, че Чуков се разделя с досегашната си партия дойде от Градския съвет на БСП, в чието ръководство той беше. Мотиви обаче не бяха посочени. Пред бТВ снощи бившият дипломат обясни как имал различия с ръководството на левицата в лицето на Корнелия Нинова:

„Нямам място в личния проект на г-жа Корнелия Нинова, който тя нарича БСП. Още повече че аз съм влязъл в тази партия преди 40 години (тогава БСП няма, има БКП - б.р.) и по отношение на паметта на дядо ми, който е сред учредителите на тази партия в Бургаско, е срамно да членувам в някакъв филиал на СДС“, заяви той пред телевизията.

Припомняме, че Боян Чуков е бивш съветник по национална сигурност в правителството на тройната коалиция. През 2007 г. е кандидат за евродепутат от левицата, в резултат на която номинация попада в проверката на комисията по досиетата за минало в тоталитарните служби. Тя разкрива, че е щатен разузнавач в Държавна сигурност, Първо главно управление, като е минал през обучение в КГБ в Москва. През 2014 г. специализираният сайт www.desebg.com публикува досието му в ДС.

Според публичния профил на Чуков в социалните мрежи напоследък е споделял мнения на лидера на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов, каритатури с про-Доналд Тръмп уклон и против идеите на Бил Гейтс за инвестиции в борбата с климатичните промени и др. 

Днес ВМРО обяви и кои ще са останалите хора, които партията кани в листите си от гражданската квота. 

Припомняме, че партията на Красимир Каракачанов се регистрира самостоятелно за парламентарния вот на 4 април.