Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) започна оценка на данните на антитялото регданвимаб, известно още като CT-P59. То е разработено от южнокорейската фармацевтична компания Celltrion за лечение на COVID-19.

Решението да се започне оценката е основано на предварителните резултати на все още извършващото се проучване на способността на лекарството да лекува коронавируса. От ЕМА уточняват, че все още не са оценили всички данни. Твърде рано е да бъдат направени каквито и да било изводи за баланса между ползата и риска от препарата.

Агенцията ще направи оценка на всички данни за лекарството, щом те бъдат налични. Процедурата ще продължи, докато се съберат достатъчно доказателства в подкрепа на разрешение за излизане на пазара.

Как действа лекарството

Регданвимаб действа срещу коронавируса. Лекарството представлява моноклонално антитяло – вид протеин, разработен за прикрепване към антиген. Този препарат е направен за прикрепване към шиповия протеин SARS-CoV-2 – вируса, причиняващ COVID-19. Когато това се случи, намалява способността на вируса да прониква в клетките на тялото.

По този начин се очаква намаляване на необходимостта от хоспитализиране на пациенти с лека или умерена форма на COVID-19.