Часове след като водещият на предаването на БНТ „Последният печели“ - Орлин Горанов, бе обвинен в антисемитизъм от еврейска организация, генералният директор на обществената медия Емил Кошлуков поднесе извинение. Той посочи още, че са предприети действия за изясняване на ситуацията, обяснение от екипа на предаването, което е външна продукция, и от отговорните служители в БНТ, допуснали съдържанието в ефира. 

По-рано членовете на Софийска ложа „Кармел“ на Б‘ней Б‘рит излязоха с позиция до прокуратурата, шефа на БНТ и СЕМ за поведението на Орлин Горанов по време на излъчено във вторник вечера предаване ;Последният печели“. Там той задава въпрос, свързан с легендарния шахматист Боби Фишер, който е от еврейски произход и цитира негови антисемитски думи.

Еврейската организация нарече това „позорен акт“ и „употреба на реч на омразата в национален ефир“. И според тях той е цитирал „безкритично един антисемитски пасквил, с който засегна не само всички евреи, но и поруга паметта на унищожените в лагерите на смъртта по времето на Холокоста“.

Пред Клуб Z Орлин Горанов се разграничи от екипа на предаването, което води, но уточни, че не е вложил нищо лично в тези думи, защото е цитирал известния шахматист Боби Фишер.

Емил Кошлуков също се присъединява към оценките на еврейската организация. Според него цитатът на Боби Фишер е „недопустим“ и „съдържа реч на омразата и клевети“.

„Цитатът на Боби Фишер е яростно антисемитски, отрича съществуването на Холокоста, историческите факти за газовите камери в концлагерите на фашистка Германия и е недопустим опит да се оправдае изтреблението на милиони невинни евреи.

Подобни човеконенавистни изявления трябва да бъдат заклеймявани категорично“, пише Кошлуков. 

И продължава:

„В лично качество и от името на  Българската национална телевизия поднасям най-дълбоки извинения на засегнатите страни. Такива думи категорично нямат място в ефира на обществената телевизия и на нито една медия.

Незабавно са предприети действия за изясняване на ситуацията, изискани са обяснения от екипа на предаването, което е външна продукция, както и от отговорните служители в телевизията по обработката и допускането на съдържание в ефир. Като генерален директор на БНТ ще наложа най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка.

Ясно заявявам, че ефирът на БНТ не е и няма да бъде трибуна за подобни грозни и неверни инсинуации, нито за насаждане на омраза и разпалване на вражда.

Още веднъж поднасям извинения на всички засегнати лица и страни.“