Еврейска организация обвини в антисемитизъм Орлин Горанов, който води предаването „Последният печели“ по БНТ. В писмо до прокуратурата генералният директор на обществената медия Емил Кошлуков и Съвета за електронни медии се настоява „да приложат необходимите мерки за санкциониране на този позорен акт, както и да запознаят обществото с действията, които ще предприемат, за недопускане на употреба на реч на омразата в национален ефир“.

Пред Клуб Z Орлин Горанов се разграничи от екипа на предаването, в което води, но уточни, че не е вложил нищо лично в тези думи, защото е цитирал известния шахматист Боби Фишер.

Според членовете на Софийска ложа „Кармел“ на Б‘ней Б‘рит в предаването от 23 февруари (вторник вечерта) Орлин Горанов е изрецитирал „безкритично един антисемитски пасквил, с който засегна не само всички евреи, но и поруга паметта на унищожените в лагерите на смъртта по времето на Холокоста“.

По време на телевизионната игра водещият задава въпроса: „Кой шахматист има еврейски корени, което не му пречи да се изказва остро срещу евреите?“.

Участник в играта посочва верния отговор - Боби Фишер. А след това Орлин Горанов изрича дълъг цитат на Фишер:

„Евреите не обичат да работят.

А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери.

Никога не е имало газови камери. Това са глупости! Но когато отидете в лагера , там има надпис: Арбайт махт фрай.

Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата.

Това е проблемът с евреите.“

Записът на предаването бе свалено в сряда следобяд, но можеше да се види тук. А думите са изречени около 7-ата минута.

Според еврейската организация подобни прояви са в разрез с толерантния характер на обществото ни. „Толерантността обаче не е константна даденост, а напротив, нужно е ежедневно да бъде препотвърждавана и защитавана с активни действия“, пишат те в сигнала.

„Ако имате питания - към националната телевизия и екипа на предаването. Аз съм само водещ, за всичките неща, които там се случват, си има екип, който отговаря за тях“, заяви пред Клуб Z Орлин Горанов.

Попитан в изречения цитат той вижда ли антисемитизъм, Горанов заяви:

„Аз лично не смятам, че съм направил такова нещо. Не за друго, а защото това са факти, които самият Боби Фишер е казал някога. Аз просто съм цитирал негови думи. Това не е моя позиция.

Нищо лично, аз съм цитирал в случая какво е казал Боби Фишер. Ако имат някакви претенции към това, да се обърнат към Боби Фишер.“

А в отговор на въпрос дали е съгласен с неговите думи, водещият на предаването каза, че това вече е тема на „съвсем друг коментар“.

Боби Фишер е покойник от 2008 г.

Случаите на критични забележки и колективни писма на зрители към водещи на телевизионни предавания се увеличават в последните дни. В началото на седмицата граждани изпратиха прoтecтнo пиcмo дo bTV.

Пoвoдът зa нeгo ca твърдeниятa пo три тeми нa вoдeщия Aлeкcaндър Кaдиeв, изкaзaни в прeдaвaнeтo „Прeди oбeд“ нa 12 фeвруaри. Cпoрeд aвтoритe нa пиcмoтo тeзи твърдeния ca нe caмo трaнcфoбcки и рacиcтки, a и фaктoлoгичecки нeвeрни. Кадиев се извини в ефир за направените изказвания.