Властите в България от няколко дни повтарят, че са доволни от ускорените темпове на ваксинация. Здравният министър Костадин Ангелов във вторник отново подчерта, че само за три дни са инжектирани 30 хил. дози. Той дори направи оптимистична прогноза, че до края на лятото при сегашната скорост може да имаме и т.нар. колективен имунитет.

Къде в момента се намира обаче България по отношение на изцяло имунизираните срещу COVID-19 като дял от населението си? Тъй като засега ваксините, поставени в страната, са с две дози, това означава хора, които са получили т.нар. две игли от даден препарат. За иРНК ваксините периодът е по-кратък - около три седмици, за продукта на „АстраЗенека“ той е до 12 седмици, т.е. около три месеца.

Българските здравни власти, които многократно подчертават, че държат в резерв вторите дози за ваксинираните с „Пфайзер“ и „Модерна“, решиха, че заради по-дългия период при препарата на „АстраЗенека“ могат да използват всички налични количества от него за първа доза. Имунизираните в края на миналата седмица с т.нар. Оксфордска ваксина имат дати за втора инжекция за края на април - началото на май.

Данните, събирани от ourworldindata.org, представят възможност да се види къде е България по брой на напълно имунизираните - 0,4 на сто от населението на страната. Този резултат е най-нисък в ЕС и към края на класацията на страните, които са започнали ваксинация.

Много пред другите държави по света е Израел с 35,5 на сто напълно имунизирани - това е над една трета от населението. Следват САЩ и Малта (макар че все пак става дума за една от най-малките европейски страни, т.е. в абсолютни стойности постижението на островната държава е по-скромно). На много предни позиции на напълно ваксинирани излиза обаче Румъния - с 3,1 на сто от населението с пълна ваксинационна защита. С близки резултати са друг член на ЕС - Дания, и друга балканска страна - Сърбия, която заложи основно на китайски продукт. Мнозинството от държавите в ЕС се движат между 2 и 3 на сто като дялове от напълно имунизирано население.

Интересна подробност е, че Великобритания, която ваксинирана много активно и е на много предни показатели по брой на поставените дози, има едва 0,9 на сто от населението с пълна имунизация. Държавата използва основно препарата на „АстраЗенека“ и политиката, която следва, е да поставя колкото се може повече първи дози. Според изследвания още след „първата игла“ се образуват антитела и има защита срещу коронавируса.

Така или иначе България има да догонва другите европейски страни. Най-близо до нея, също на опашката в ЕС, е Латвия - с 0,9 на сто напълно имунизирани.