Бившия волейболен национал Боян Йорданов изправя срещу премиера Бойко Борисов и лидерката на БСП Корнелия Нинова партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“ (РБ).

Йорданов ще е водач на листата на новата формация в т.нар. лидерски 25-и избирателен район. В другия район, където се очаква листите да поведат Борисов и Нинова - Пловдив-град, формацията номинира учен - доц. Христо Димитров от Пловдивския университет, който е ръководител на катедра „Зоология“ към настоящия момент. 

Журналистът и дългогодишен водещ на „Вяра и общество“ по БНТ 1 Горан Благоев ще води „републиканците“ в 23-ти избирателен район в София. Припомняме, че той вече не е в ефир, макар според националната телевизия причината да не е само впускането му в политиката с новата партия. 

Начело на листата в Перник ще е дългогодишният дипломат и бивш генерален консул на България в Чикаго, САЩ, Иван Анчев. Припомняме, че зам.-председател на РБ е бизнесменът Павел Вълнев, чиято фамилия има мощен транспортен бизнес, който тръгва именно от Чикаго. Той има чуждо гражданство и не може да е кандидат за народен представител по закон.

Самият Цветан Цветанов ще води две листи на партията си - тези в Благоевград и Велико Търново. Докато беше вторият човек в ГЕРБ, Цветанов бе избиран за народен представител именно от района на старата столица и е решил да запази тази традиция.

Сред привлечените от ГЕРБ кадри в „Републиканци за България“ начело на листи застават Джема Грозданова - тя беше няколко мандата народен представител, последно председател на външната комисия в Народното събрание и представител в Парламентарната асамблея на ПАСЕ допреди да напусне 44-тия парламент и партията на Бойко Борисов. Сега ще се бори за доверие в центъра на София - 24-ти МИР. Кого ще номинира ГЕРБ там още не е ясно, но това е най-силният район на т.нар. традиционна десница. Припомняме, че ГЕРБ се явява в коалиция със СДС и разчита на някаква допълнителна подкрепа именно в столицата, а „Демократична България“ е с най-добри позиции в София именно в 24-ти район.

Напусналият днес ПГ на ГЕРБ депутат от Плевен Владислав Николов ще води листата на „републиканците“ в Плевен, а бившият кмет, зам. областен управител, а сега общински съветник - Огнян Ценков, е първият кандидат-депутат на формацията във Видин.  

На бивш ГЕРБ-ер залага партията на Цветанов и в Кърджали - това е бившият областен управител и общински съветник Илия Илиев.

В Ямбол също начело на списъка с кандидат-депутати е бивш представител на Бойко-Борисовата партия - това е Георги Славов, който беше кмет на града три мандата.

Бивши представители на ГЕРБ в местната власт ще са водачи на РБ и във Варна - Веселин Василев, два пъти избиран да управлява община Вълчи дол, както и в Монтана - Пенка Пенкова - единствената жена, избирана за кмет на Лом, при това три пъти.

На спортист РБ залага и в Кюстендил - това е Милослав Методиев, национал по борба, класира се пети на Световното и на Европейското първенство през 2018 г. Общински съветник е в Бобов дол. 

Сред водачите на листи на партията на Цветан Цветанов има и бивш представител на настоящия коалиционен партньор на ГЕРБ - СДС. Георги Пилев бе в първите редици на синята партия в Пловдив, а колаборацията с ГЕРБ бе сред причините да се раздели със СДС. Той ще е кандидат за депутат в Пловдив-област. 

Сред кандидатите от РБ има и хора, работили в сферата на сигурността. Сред тях е Тодор Тодоров - криминален психолог, участвал в разкриването на едни от най-тежките криминални случаи през последните 20 години. Вещ експерт по линия на Съдебно-психологични експертизи и шеф-инструктор в единственото полиграфско училище в Европа, признато от Американската полиграфска асоциация, както пише в биографията му. 

В Бургас първи в кандидатдепутатските списъци е д-р Виктор Серафимов, учредител на РБ, в Габрово - Мариян Костадинов, бивш областен управител, в Добрич - д-р Севдалин Куцаров - кардиохирург, в Ловеч - Надя Бонева - юрист, експерт в комисията по вътрешна сигурност в парламента, в Пазарджик - Атанас Шопов,  в Разград - Димитър Стефанов - треньор по баскетбол. В Русе РБ залага на д-р Ченко Сотиров - стоматолог. Още един бизнесмен, свързан с Чикаго, ще е водач в Сливен - Пенчо Недев. 

Пълния списък на водачите на листи за вота на 4 април от „Републиканци за България“ можете да видите ТУК