Ресторантите, кафенетата и игралните зали отварят от 1 март, а нощните заведения - от 1 април. Това потвърди премиерът Бойко Борисов днес по време на заседанието на правителството, като мотивира решението с това, че в момента имало близо 150 000 сваксинирани български граждани (повечето с първа доза - б.р.), а над 200 000 са оздравелите пациенти с COVID-19.

„С това темпо на ваксинация и с този щит от 350 000 души, който имаме пред пандемията, на 1 март ресторантите и игралните зали ще бъдат отворени, а от 1 април ще заработят и нощните заведения“, обяви Борисов. 

И „разпореди“ на здравния министър Костадин Ангелов да обсъди на предстоящата днес среща с бранша налагащите се действия по отношение на готовността на ресторантите и заведенията да заработят от 1 март. Настоя и ваксинациите да продължат с постигнатото темпо.

„В България при стриктно спазвани мерки и в същото време - най-либералните в Европа, поддържаме резултати, които дават възможност на хората да живеят нормално. Българите не усещат, че има пандемия така, както в другите европейски държави. Така че да продължим по този начин“, твърди премиерът.

Според съобщението от правителствения пресцентър, освен че е получил разпореждания, здравният министър е „докладвал“ актуална информация за пандемията:

„По отношение на създадената организация за мобилните екипи, днес имаме заявени нужди от Ахтопол, където сме изпратили мобилен екип от РЗИ-Бургас, а други два екипа са в селата над Велико Търново - в Хаинбоаз. Там също днес започва ваксинация.“ 

Кметовете в страната пък били информирани за възможността за заявка за мобилни екипи и здравните власти им съдействат максимално бързо.

Борисов изрази убеденост, че въпреки предизвикателствата, породени от пандемията, Европейската комисия ще предприеме необходимите действия за осигуряването на ритмични доставки от ваксини.

По-рано стана ясно, че „АстраЗенека“ ще доставя поне наполовина по-малко дози за европейските страни в сравнение с първоначалните заявки през второто тримесечие на 2021 г. Припомняме, че България е сред страните, заявили най-големи количества ваксини именно от „АстраЗенека“.