Европарламентът започна разследване на Фронтекс – европейската агенция по охраната на външните граници на ЕС.

Причина са обвиненията срещу институцията в нарушаване на човешките права и спиране на нелегални мигранти. Това ставало предимно в гръцки териториални води край границата с Турция.

Разследването се ръководи от Работната група за контрол на Фронтекс, която започна работа от вчера. Начело е малтийката Роберта Мецола - първа зам.-председателка на ЕП. Докладчик е нидерландската евродепутатка Тинеке Стрик от групата на „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА).

Ще се започне с изслушвания с участието на всички участници - от хора във Фронтекс до Еврокомисията и разследващи журналисти, обеща Стрик.

Но най-напред ще има разговори с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йогансон и директора на агенцията Фабрис Лежери.

Социалистите в ЕП са убедени, че Лежери трябва да напусне поста си. Така твърди пред „Политико“ германската евродепутатка Биргит Зипел.

Самият директор на Фронтекс бе обвинен наскоро в злоупотреби - както заради използваните методи за спирането на мигрантите, така и за нередности в разходите на агенцията. Той обаче отхвърли призивите да подаде оставка.

От ОЛАФ - Европейската служба за борба с измамите, пък уличиха Лежери в далавери и тормоз на служители. Въпреки правилата на ЕС агенцията поддържала контакти с много лобистки групи.