Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европарламентът започна разследване на Фронтекс – европейската агенция по охраната на външните граници на ЕС.

Причина са обвиненията срещу институцията в нарушаване на човешките права и спиране на нелегални мигранти. Това ставало предимно в гръцки териториални води край границата с Турция.

Разследването се ръководи от Работната група за контрол на Фронтекс, която започна работа от вчера. Начело е малтийката Роберта Мецола - първа зам.-председателка на ЕП. Докладчик е нидерландската евродепутатка Тинеке Стрик от групата на „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА).

Ще се започне с изслушвания с участието на всички участници - от хора във Фронтекс до Еврокомисията и разследващи журналисти, обеща Стрик.

Но най-напред ще има разговори с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йогансон и директора на агенцията Фабрис Лежери.

Социалистите в ЕП са убедени, че Лежери трябва да напусне поста си. Така твърди пред „Политико“ германската евродепутатка Биргит Зипел.

Самият директор на Фронтекс бе обвинен наскоро в злоупотреби - както заради използваните методи за спирането на мигрантите, така и за нередности в разходите на агенцията. Той обаче отхвърли призивите да подаде оставка.

От ОЛАФ - Европейската служба за борба с измамите, пък уличиха Лежери в далавери и тормоз на служители. Въпреки правилата на ЕС агенцията поддържала контакти с много лобистки групи.

Коментари

....

Вместо да спират мигранти, да пращат чартъри в Турция да ги взимат и да ги разпределят по лимузини в столиците на Западна Европа. Требе да се осигури зелен коридор, с много социални екстри за всеки, който иска да се засели в Европа. Крайно време е.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.