Стотици представители на коренното население на Еквадор участваха вчера в демонстрация в столицата Кито с искане за повторно преброяване на бюлетини от президентските избори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

До демонстрацията се стигна, след като от официалните резултати от изборите стана ясно, че активистът от индиански произход Яку Перес остава на трето място в изборната надпревара. Перес заяви, че при преброяването на гласовете е имало измами.

Изборните власти на Еквадор потвърдиха в неделя, че на балотажа на 11 април един срещу друг ще се изправят икономистът от левицата Андрес Араус и банкерът консерватор Гилермо Ласо, като Перес остана с по-малко от процент зад Ласо след окончателното преброяване на гласовете от първия тур на президентските избори.

Демонстранти пристигнаха вчера с автобуси в Кито, за да изразят подкрепата си за Яку Перес. Те се събраха в парк в еквадорската столица и скандираха лозунги с искания за прозрачност.

„Ще дадем на Националната избирателна комисия един последен шанс. Тази измама не може да остане безнаказана, никой не може да я скрие“, каза Перес на проява в парк в Кито.

Перес настоява за преброяване на гласовете в 17 от 24-те еквадорски провинции, отбелязва Ройтерс.