Еврокомисията е изпратила вчера писма до 6 страни членки на ЕС, в които изразява безпокойство от прекалено строгите мерки по границите им.

Това съобщи говорителят на ЕК Кристиан Виганд.

Държавите са Белгия, Дания, Финландия, Германия, Унгария и Швеция. В момента те прилагат по-стриктни мерки от предвидените в препоръките на Съвета на ЕС, най-вече за влизане и излизане на и от техните територии.

Ограниченията са заради пандемията от коронавирус.

В писмата се изтъква, че е необходимо недискриминиращо свободно движение, изтъкна Виганд. А споменатите страни трябва повече да се съобразяват с препоръките на Съвета и Комисията. Срокът, в който те трябва да отговорят на писмата, е 10 дни.

ЕК следи отблизо действията им. Целта ѝ е да бъде намерено колкото се може по-бързо решение на въпроса. Това е в интерес и на споменатите 6 страни.

„Вярваме, че ще има решения, без да се наложи да прибягваме до юридически процедури, които ще бъдат дълги“, каза Кристиан Виганд.

Миналата седмица еврокомисарите по правосъдието Дидие Рейндерс и по вътрешните работи Илва Йохансон пратиха писма до всички страни от ЕС. Те настояха за спазване на договорените на общностно ниво мерки за ограничаване на свободното движение.