Хората, които ще взимат минимална пенсия, уредена по закон, бе бива да местят парите си от частните пенсионни фондове в НОИ. Това препоръча днес депутатът от ДПС и председател на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов. 

Думите му идват два дни, след като парламентът успя да приеме промените в Кодекса за социално осигуряване, които би трябвало да регламентират т.нар. фаза на изплащане на вторите пенсии от частните фондове. Промяната идва буквално месеци преди от пазара на труда да излезе първата вълна пенсионери, които ще взимат т.нар. две пенсии. 

Припомняме, че според приетите правила фондовете ще предлагат три вида продукти - пожизнена пенсия, разсрочена и еднократна. Последната се взима, ако по личната партида има по-малко от 3 минимални пенсии, тоест в момента 900 лв. Именно затова и препоръката на д-р Адемов е да не се местят тези пари, тъй като могат да бъдат единствено горница на минималната пенсия и няма да се изгубят. 

"Ако получаваш минимална пенсия от НОИ и имаш в индивидуалната си партида средства, които не ти дават възможност да получиш пожизнена пенсия за старост, желателно е да не ги прехвърляш в НОИ, защото тези 300 лева са гарантирани. Изгодата е да останат парите в частния фонд и ако са под 900 лева, както е казано в закона, хората  получат тези пари еднократно. Т.е. тези, които са на минимален размер, имат интерес да си запазят парите в частните фондове", обясни депутатът. 

Логично - същото се отнася за хората с максимална пенсия, която тази година е равна на 1440 лв. Просто няма как да получиш повече от НОИ, дори да прехвърлиш парите си, защото сумата е закована в закона. 

Все пак депутатите дадоха възможност на първата вълна нови пенсионери да направи смяната, ако пожелае, до 30 юни на тази година. За следващите години на пенсиониране има сложна схема по прехвърляне и правилата за него, за които можете да прочетете тук. 

Хасан Адемов обаче призна, че Народното събрание се е забавило изключително много с окончателното приемане на всички нормативни актове, които уреждат получаването на вторите пенсии. Това е проблем, защото материята е сложна, а хората нямат достатъчно информация, която да им позволи да вземат информирано решение за своите пенсии. 

Според Адемов обаче време за информационна кампания няма. Първите пенсионери с две пенсии ще излязат от пазара на труда през септември. Д-р Адемов подчерта, че що се отнася до частните фондове, хората трябва да имат проактивна позиция, която да им позволи да вземат адекватно решение. 

"НОИ определя размера и активната роля на бъдещия пенсионер е само да събере необходимите документи за пенсиониране. Докато във втория стълб нещата са много по-различни. Активната страна е тази на осигуреното лице и то трябва да има информация, която да е навременна, обективна и на разбираем език, за да може да вземе информирано решение".