21 години след като правителството на Иван Костов прокара най-голямата пенсионна реформа у нас, тя е окончателно завършена. Днес депутатите приеха промени в Кодекса за социално осигуряване, които регламентират т.нар. фаза на изплащане на парите от частните пенсионни фондове. Това става буквално няколко месеца преди от пазара на труда да излязат първите жени, които ще получават пенсия и от двата стълба на системата. 

Днешният дебат вървеше бавно, текстовете се гласуваха един по един, а впечатление направо пълното отсъствие на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.  Напълно очаквано днес в дебатите отношение вземаха от БСП и ДПС, най-вече в лицето на Хасан Адемов. Депутатите на ГЕРБ обаче гледаха напълно безучастно и взеха думата само един път и то за абсолютно неясно искане. Забавянето на гласуването дойде и заради факта, че предишният проект бе тежко критикуван от Комисията за финансов надзор, което доведе до пренаписването им и новото им разглеждане от специално създадена работна група.  

Какво в крайна сметка беше решено днес? 

Най-важното: пенсионните дружества ще изплащат три вида продукти. Такива ще за т.нар. пожизнена пенсия, ще има възможност за разсрочено плащане и еднократно плащане. 

Пожизнената пенсия, от своя страна, бе разделена на три подварианта - пожизнена пенсия без допълнителни условие, такава с гарантиран период на изплащане и пенсия с включено разсрочено плащане на средствата до навършване на пенсионната възраст. Генерално обаче, такава пенсия ще могат да взимат само хората, които имат в своята лична партида средства поне за отпускане на пенсия в рамзер на 15% от минималния размер на пенсията за стаж и възраст от НОИ. В конкрентия случай става дума за 45 лв., защото минималната пенсия в момента е 300 лв. 

Колко точно ще бъде тази пожизнена пенсия ще се определя от сметката между парите по личната партида, допълнени при необходимост от брутния размер на вноските, таблиците на НСИ за смъртност и средна продължително на предстоящия живот, както и от т.нар. лихвен процент. При всички положения обаче гарантираният размер на пенсията няма как да падне под брутния размер на вноските на отделните пенсионери. 

Разсрочената пенсия ще може да се ползва, когато лицето няма достатъчно натрупани средства по личната си партида, но има повече от 3 минимални пенсии или 900 лв. 

Еднократно плащане ще бъде извършвано към тези хора, които, които имат под 900 лв. Парите ще могат да се ползват при навършване на възрастта за пенсия по стаж и възраст. 

Важно е да се отбележи, че ако по личната партида има събрани повече пари, то тогава пенсионните дружества ще са длъжни да предлагат т.нар. "гарантиран първи размер на пенсията". Тоест - една сума, която да не може да се влиея от направените последващи инвестиции на дружеството. За целта обаче те ще могат да удържат рисков коефициент. Той ще се определи админситративно от КФН. 

Как ще местим парите си? 

Изключително сложна система бе измислена по проблема за възможността за прехвърлянето на всички пари от пенсионно дружество в НОИ. Причината е, че тази материя е твърде фина и от това зависи стабилността на системата, такава каквато е днес. 

Затова днес бе препотвърдено вече взетото решение за правото на първите жени, които се пенсионират през септември и които досега са изпуснали въможността за прехвърляне да могат да го направят до 30 юни на тази година. Тук става дума за около 200 000 жени. 

От тук обаче идва сложната схема на степенуването. Така се реши следното: 

  • от 1 януари на 2022 г. до 31 декември на 2025 г. прехвърлянето на пари в НОИ ще става не по-късно от 1 година преди навършването на възрастта за пенсия. 
  • от 1 януари на 2026 г. до 31 декември на 2030 г. това ще може да се прави не по-късно от 2 години преди навършването на възрастта. 
  • от 1 януари 2031 г. до 31 декември на 2035 г. - прехвърлянето може да стане не по-късно от 3 години преди навършването на възрастта. 
  • от 1 януари 2036 г. до 31 декември на 2037 г. - не по-късно от  4 г. преди навършване на възрастта. 
  • от 1 януари на 2038 г. пък се връща възможността за прехвърляне до 5 години преди навършване на възрастта. 

Тази схема би трябвало да гарантира и правата на пенсионерите и стабилността на пенсионните дружества. 

Наследяване и актуализация

Един от най-спорните моменти още от първото обсъждане на проекта бе за възможностите по актуализациите. Днес бе решено, че това ще става веднъж в годината и то важи за и пенсиите и за разсрочените плащания. Самото изчисляване е доста сложно - взимат се не по-малко от 50% от превишението на реализираната доходност от инвестирането на средствата и техническия лихвен процент, който е в основата на изчислението на пенсията. 

Проблемът е, че КФН категорично се противопостави на идеята пенсията от пенсионен фонд да може да се намалява при лоши резултати, но управляващите подминаха забележката. В крайна сметка бе решено те да могат да се намаляват, но само след като фондовете са използвали резервите си, за да покриване на загубите. Важно е да се отбележи, че в НОИ не може да има намаляване при актуализация. 

Друга важна точка е наследяването. Депутатите решиха, че парите във фондовете могат да се наследяват от всички наследици по закона за наследството, включително тези по завещание или съребрена линия. В предишния вариант те липсваха от списъка. 

Очаквано спор между управляващи и опозиция се разрази около идеята да се плаща такса за фазата на изплащането. Тя ще бъде 0,5% от нетните активи на фондовете, а не както иска КФН, а и БСП - 10% от реализирания доход. Второто предложение ще има по-ниска номинална стойност за пенсионерите. Реално това не е нова такса, тя съществуваше и до момента. 

Според опозицията обаче, държавата продължава да мисли повече за акционерите във фондовете, отколкото за хората.

Допълненията

Днес бе решено, че всички пенсионно-осигурителни дружества ще са длъжни да имат минимален размер на капитала от 7,5 млн. лв. Той ще трябва да бъде внесен единствено като парични вноски, не може да се генерира през заемни средства. Задължително е дружествата да могат във всеки един момент да разполагат с толкова средства, колкото са им необходими да покрият границата на платежоспособност.

Важно е пенсионерите да знаят, че в момента, в който настъпи правото им да получат допълнителната пенсия, то всеки фонд е длъжен да им предостави, по поискване, информация за натрупаните средства по личната им партида. 

На самите дружества пък бе дадена възможността да организират програми за лоялни клиенти заедно с търговски вериги, финансови институции, оператори на комунални услиг и други лице, но само в полза на пенсионерите и осигурените лица.