От утре, понеделник, в следобедните часове да продължат да действат зелените коридори за масова ваксинация, здравното министерство и лечебни заведения имат възможност за откриване на денонощни кабинети в големите областни градове. Окончателно решение ще има до края на деня. Има и достатъчно налични ваксини към момента (от "АстраЗенека" - б.р.)

Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред журналисти.

"Благодаря на всички хора, които повярваха в науката, в организацията. ", каза министърът - "Всеки български гражданин, независимо от здравноосигурителния му статус, може да се ваксинира в центровете. Имаме достатъчно ваксини, няма да остане желаещ, който да не получи ваксина".

Тъй като засега се поставя предимно ваксината на "АстраЗенека", проф. Ангелов опроверга появили се версии как тя давала по-слаб резултат в сравнение с останалите одобрени препарати - тези на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна":

"Има различни мнения, които говорят, че ваксината на Оксфорд дава по-слаби резултати - категорично не е така, тя дава достатъчно добри резултати и предпазва на 100% от развитие на тежко заболяване. Така че медицинският ефект с тази ваксина и с всички останали ще бъде постигнат".

Кога и как ще се случи опцията човек да избере ваксината, която да му бъде поставена?

"Изборът на ваксини е възлов момент, той ще бъде факт по-нататък, когато започнат да идват регулярните доставки от производителите и започнат да се изпълняват договорите в цялост. От 3 март ще има вариант за електронна регистратура, с предварително записване за място на ваксинация и опция да се посочи коя е предпочитаната ваксина.", съобщи още министър Ангелов.

Към момента има разкрити 318 ваксинационни кабинета в страната. 

Създава се организация за осигуряване на мобилни екипи, които да могат да поставят ваксини на място при заявка от организации. Такава готовност обяви столичната "Александровска болница".