Испанският премиер Педро Санчес осъди днес "всички видове насилие" в първи коментар на започналите във вторник сблъсъци заради задържането на рапъра Пабло Хасел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Демокрацията никога не оправдава насилието", каза той в кратко изявление.

Дясната опозиция остро критикуваше премиера социалист, че до момента не е казал нищо за протестите, прераснали в ежедневни сблъсъци между демонстранти и полицаи, в редица градове, главно Барселона, Мадрид и Валенсия.

От вторник са задържани над 100 души, а много други са ранени, включително младо момиче, което е изгубило едното си око в Барселона, вероятно от гумен куршум.

Ставащото е особено деликатно за Санчес, тъй като протестите бяха публично подкрепени от малката лява радикална партия "Подемос", която е партньор на социалистите в управляващата коалиция, отбелязва АФП.

"В една пълна демокрация, а Испания е пълна демокрация, прибягването към какъвто и да било вид насилие е недопустимо", подчерта Санчес.

По този начин той отговори на лидера на "Подемос" и вицепремиер Пабло Иглесиас, който миналата седмица заяви, че в страната не съществува "ситуация на цялостна политическа и демократична нормалност".

Рапърът Пабло Хасел се превърна за много испанци в символ на свободата на словото, след като през 2018 г. беше осъден на 9 месеца затвор за туитове, в които обиждаше испанските сили на реда и критикуваше монархията.

Последният срок за влизането му в затвора изтече в петък. Той обаче се барикадира в понеделник в университета на родния си град Лерида, в Каталуния, заедно с група симпатизанти. Но полицията се намеси във вторник и го закара в затвора. Същата вечер започнаха протестите.

Осъждането на Хасел предизвика бурни реакции в Испания, където около 200 творци, сред които режисьорът Педро Алмодовар и актьорът Хавиер Бардем, изразиха подкрепата си за него. Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" нарече присъдата "несправедлива и прекомерна".