Десетки участници в протести в Испания срещу вкарването в затвора на рапъра Пабло Асел бяха арестувани тази нощ, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Арести са извършени в Мадрид, Барселона и други градове.

При протестите в столицата бяха арестувани 19 души, а 55 души бяха ранени, сред които 35 полицаи. В демонстрацията на площад "Пуерта дел сол" участваха неколкостотин души. Протестиращите носеха плакати с надписи "Стига цензура" и "Свобода за Пабло Асел".

В Каталуния бяха арестувани 33 демонстранти, сред които 10 в Барселона и 14 в Лерида. Най-малко осем души бяха ранени в автономната област.

В Барселона демонстрантите замеряха полицията с различни предмети и подпалиха улични барикади. Полицията отвърна с гумени куршуми.

Кой е Пабло Асел?

Асел, чието истинско име е Пабло Ривадуя Дуро, беше осъден на девет месеца затвора заради туитове във възхвала на насилието и обиди към монархията. Той наричаше абдикиралия испанския крал Хуан Карлос "крадец", а силите на реда - "мръсни наемници", които обвиняваше в убийства.

Рапърът, известен с радикалните текстове на парчетата си, обаче отказа да се яви в затвора за изпълнение на присъдата си и се барикадира със симпатизанти в университета на каталунския град Лерида. След щурм на каталунската полиция Асел беше откаран в затвора, за да излежи присъдата си. Арестът му обаче породи вълна от протести в страната.

За мнозина в Испания Пабло Асел се превърна в символ на свободата на словото. Това се превърна в трънлив случай за правителството на Педро Санчес.

Изпълнителят и в миналото е бил осъждан, но не е лежал в затвора. 

Правителството на Испания обеща реформа на законодателството, така че вербалните крайности в рамките на творчески, културни или интелектуални прояви да не са от компетенцията на наказателното право и да не водят повече до налагане на затвор.