Берлинска гражданска инициатива предложи днес шофьорите в германската столица да имат право само на 12 частни превоза годишно. Това означава, че всеки собственик на кола би могъл да я използва за лични нужди в рамките на града по веднъж месечно. Личните нужди също са ограничени – според предложението им, само ако става дума за превоз на голям багаж.

След 10 години шофиране в подобен режим разрешените пътувания с личната кола да се сведат до 6 годишно, предлагат още от иницативата „Народно решение за Берлин без коли“. 

Според идеята на движението в Берлин трябва да е разрешено използването само на градски транспорт, автомобили за доставки на стоки, пожарни, полицейски коли, линейки и автомобили, използвани от хора с физически недъзи.

Инициативата смята да поиска с референдум предложението им да се превърне в закон. За да накарат местният парламент да разгледа идеите им, от движението възнамеряват да съберат нужните 20 000 подписа от април до септември тази година.

Ако депутатите откажат, то догодина ще има акция за събиране на 170 000 подписа за провеждане на референдум.

„Искаме хората да могат да спят на отворени прозорци и децата да играят на улицата“, коментира говорителката на движението Нина Нобле. Ако идеите им бъдат прокарани, Берлин ще се превърне в най-голямата свободна от автомобили зона в света, смята тя.