Италианският министър-председател Марио Драги с лекота спечели снощи вот на доверие в горната камара на парламента, след като обеща да направи всичко по силите си, за да изведе Италия от пандемията от коронавируса и да възстанови икономиката, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани. от БТА

Сенатът подкрепи правителството на Драги с 262 на 40 гласа плюс двама въздържали се. Очаква се премиерът също така да получи силна поддръжка при гласуване на доверие в долната камара днес.

Той призова сенаторите да се обединят зад неговото правителство, като обеща то да води политика с мисъл за околната среда, да бъде твърдо проевропейско и да се стреми към технологични и цифрови реформи.

Драги в момента се радва на широка парламентарна и обществена подкрепа. Но в. "Фато куотидиано" припомня днес, че  бишият шеф на Европейската централна банка и на централната банка на Италия е част от межународния либерален икономически елит, управлявал света в последните десетилетия на кризи и финансова строгост.

"Италианци, не се доверявайте на либералното чудовище, каквото е Драги", пише изданието, цитирано от френския международен дайджест "Курие ентернасионал".

"Номинирайки бившия председател на ЕЦБ да води новата изпълнителна власт, президентът на републиката Серджо Матарела не само избра една много уважавана неполитическа личност, способна да управлява правителство на националното съгласие", пише "Фато". "Той не само избра “най-известният в света италианец”, на когото един притеснителен хор от дни пее хвалебствия. Не, той избра и един симвор на международния истаблишмънт, който управлява света през тези последни дететилетия и това всъщност е той".

От 1991 до 2001 г., през съдбоносните десет години, през които е работил в Министерството на финансите, Марио Драги е ръководел процеса на приватизация на публичната собственост, който далеч не е намалил италианския бюджетен дефицит, припомня вестникът. 

От 2001 до 2005 година Драги работи в инвестиционната банка "Голдман Сакс", преди да се върне в родината си като управител на централната ѝ банка. От 2011 до 2019 г. той оглавява Европейската централна банка и изиграва ключова роля в спасяването на еврото, противопоставяйки се на дълговата криза в еврозоната с програмата на ЕЦБ за изкупуване на държавен дълг от вторичните пазари.

Снощи Драги представи управленската си програма пред Сената, давайки основните си политически обещания в шест области. Той се ангажира да ускори ваксинацията срещу коронавируса и да реформира здравната система на Италия, разширявайки ролята на дистанционното лечение на пациенти.

Драги каза на сенаторите, че правителството ще завърши плана за възстановяване на икономиката до края на април. С него страната трябва да усвои около 200 милиарда евро от фондовете на ЕС. Приоритетите са производството на електроенергия от възобновяеми източници, справянето със замърсяването, подпомагането на високоскоростните железопътни линии, електротранспортът, производството и разпространението на водород, дигитализацията, широколентовият интернет и мобилните мрежи от пето поколение. 

Драги обеща внимателен преглед на цялата данъчна система, като посочи, че не е уместно данъците да се променят поотделно. Той предвижда "дълбоки промени в подоходния данък", което постепенно ще намали тежестта на облагането, като се гарантира, че данъчните ставки ще растат успоредно с нивата на доходите.

Правителството планира бързо връщане към присъственото обучение за всички ученици, като е възможно да се използва програмна схема, различна от сегашната. Предвидено е компенсиране на учебните часове, загубени заради затварянето на училищата по време на пандемията, особено в бедната южна част на Италия, където ученето от разстояние беше най-неуспешно. 

Проевропейската идентичност е основна черта на новото италианско правителство, подчерта Драги. Подкрепата за това правителство означава съгласие с необратимостта на избора на еврото, съгласие с перспективата за още по-тясна интеграция в ЕС, за да се стигне до общ бюджет,

Драги се ангажира с ускоряването на правораздаването по граждански дела, реформа на законите за несъстоятелност, опростяване на процедурите, и борба с корупцията. Той обеща и  реформа на държавната администрация, която по думите му "не може да се отлага".