Марио Драги, бившият председател на Европейската централна банка, се очаква да представи днес на президента Серджо Матарела проект за ново широко коалиционно правителство, след като снощи получи съгласието на най-голямата партия в сегашния парламент да участва в него, съобщават тази сутрин всекидневниците „Стампа“ и „Кориере дела сера“.

Успехът на Драги (73 г.) означава, че Италия избягва предсрочните избори две години преди датата за редовните и перспективата за евентуален завой към крайнодясното.

Членовете на италианското Движение „Пет звезди“ подкрепиха вчера Драги за премиер на Италия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В онлайн гласуване, с каквото антиелитистката формация обикновено взема решенията си, 59,3 на сто от членовете ѝ се изказаха „за“ широко правителство на националното единство начело с Драги. 

За това беше призовало партийното ръководство, въпреки че в бъдещия кабинет ще има представители на някои от политическите противници на движението и че той ще бъде ръководен от технократ.

Предишното правителство на безпартийния адвокат Джузепе Конте подаде оставка, след като загуби парламентарното си мнозинство. Малката партия „Италия вива“ на бившия премиер Матео Ренци напусна по-големите си коалиционни партньори - „Пет звезди“ и социалдемократите - заради несъгласия по разпределението на парите от европейския план за икономическо възстановяване.

Драги ще има за задача да се справи със здравната криза и икономическия колапс, породени от пандемията от коронавирус.

Очаква се той да положи клетва до края на уикенда, а другата седмица да представи и програмата си в парламента. След това депутатите в двете парламентарни камари ще трябва да му гласуват доверие. 

Смята се, че победата на Драги при тези гласувания е гарантирана, но известен брой депутати от Движение „Пет звезди“ намекнаха, че ще гласуват против или ще се въздържат, без да вземат предвид резултатите от онлайн вота, а това проправя пътя към евентуално разцепване на партията.

Антисистемното движение проведе два онлайн вота, преди да влезе в правителствена коалиция с дясната партия Лига на Матео Салвини през 2018 г. и после преди да сформира правителство с левоцентристите от Демократическата партия през 2019 г. При двата онлайн вота подкрепата за коалициите беше съответно 94 процента и 79 процента.

Сред приоритетите на Драги са ускоряване на ваксинационната кампания, подготвяне на план за икономически подем, финансиран със сумата от над 200 милиарда евро, отпускана на Рим в рамките на механизма на ЕС за икономическо възстановяване.