Държавата отдава стадион "Георги Аспарухов" на концесия, съобщава Министерството на младежта и спорта в прессъобщение. Условието е да бъде завършен сектор "А" - с козирка, както и основно реконстриурани останалите три сектора, което практически означава ново съоръжение.

Още снощи "Дневник" информира, че срокът на договора е 35 години и ще бъде сключен с "Левски". Съоръжението е попаднало в актуализиран правителствен план за концесиите в периода 2021-2027 г.

В съобщението на ММС не са обявени детайли за срока на контракта. Посочено е, че "министърът на младежта и спорта (Красен Кралев, бел. ред.) ще предприеме действия за възлагане на концесия за строителство на „Спортен комплекс за професионален и масов спорт „Георги Аспарухов“."

По-рано тази година Наско Сираков публично призна, че се е обърнал към премиера Бойко Борисов държавата да помогне на "Левски" да направи козирка в сектор "А", който бе изграден от предишно ръководство на клуба (начело с Иво Тонев). "Сините" дължат пари на фирмата строител и това е сред най-големите им борчове.

В съобщението на ММС пише следното: 

"С предоставянето на концесия за строителство на „Спортен комплекс за професионален и масов спорт „Георги Аспарухов“, ще се постигне цялостна модернизация на комплекса и икономическа ефективност при управлението му, като както строителния, така и оперативния риск ще се поемат от концесионера. Очакваният резултат е да се довърши трибуната на Сектор „А“, вкл. като се изгради козирка, да се построят три нови трибуни с козирки, всички трибуни да се оборудват, да се ремонтира и разшири съществуващият паркинг и да се изгради нов паркинг. Дългосрочният резултат от възлагането на концесията е спортният комплекс да се поддържа в експлоатационна годност с качество, отговарящо на най-новите национални и международни стандарти, което ще създаде предпоставки и за високо качество на предоставяните услуги."

В края пише следното:

"Конкретният срок на концесията и годишното концесионно възнаграждение, което концесионерът ще дължи на концедента, ще бъдат определени след изработване на обосновката на концесията, с която ще се мотивира откриването на процедурата за определяне на концесионер. Определянето на концесионер ще се извърши при спазване на принципите, определени в Закона за концесиите, включително тези за публичност и прозрачност."

Около стадион "Георги Аспарухов" от години витаят неясноти и казуси. През 2017 г. стана ясно, че "Левски" не плаща наем, нито данъци за арената. Това прави държавата - по около 80 хиляди лева годишно. Потвърди го областният управител Николай Пехливанов пред бТВ.

Въпросът сега е какво ще представлява концесионният договор между "Левски" и ММС за "Герена". 

"Сините" вървят по стъпките на ЦСКА с "Българска армия". Клубът имаше два концесионни договора с държавата, вторият сключен с Гриша Ганчев в началото на управлението му. Впоследствие контрактът бе прекратен - по молба на Ганчев, заради невъзможност да се погасяват вноските. Идеята бе да се направи съвместно дружество в държавата, в което тя влиза с имотите ("Българска армия" и базата в Панчарево), клубът - с пари, като сумата е равностойна на стойността на имотите. 

По думите на Красен Кралев от онзи ден, договорът е трябвало да се подпише всеки момент и да започне реконструкция на стадиона в Борисовата градина, за което бе получена зелена светлина от общината. Оттеглянето на Гриша Ганчев обаче явно ще забави този план, а може и да го осуети.