"Пари Сен Жермен" и "Ливърпул" практически си осигуриха участие на четвъртфиналите в Шампионската лига. И двата отбора спечелиха убедително в първите осминафинали - като гости съответно на "Барселона" и "РБ Лайпциг".

Парижани натупаха Барса - 4:1 на насред "Камп Ноу" с хеттрик на Килиан Мбапе. И си върнаха за злощастното 1:6 от 2017 г. Реваншът е през март в Париж.

"Ливърпул" си осигури 2:0 преди ответния сблъсък на "Анфийлд" и се зареди с настроение след лошите резултати във Висшата лига. Двубоят се игра в Будапеща заради противоепидемичните мерки в Германия.

А мачът в каталунската столица беше открит и с постоянни опасни атаки към двете врати. В 26-ата минута домакините получиха много спорна дузпа при ситуация, в която Френки де Йонг по-скоро се препъна сам. Лео Меси откри резултата от 11-те метра.

Това не смути ПСЖ. Тимът на Маурисио Почетино изравни още в 32-ата с прекрасен гол на Килиан Мбапе - атаката беше по учебник.

Последваха пропуски на Мауро Икарди за парижани, Антоан Гризман също можеше да се разпише - за "блаугранас". Барса се отърва до почивката, но не и след това.

В 65-ата разигралият се Мбапе вкара втория си гол, а в 85-ата и третия. Между тях и Мойс Кийн отбеляза - в 70-ата. 

До края "Барселона" можеше да направи поражението си по-поносимо, но изтърва. Предвид състоянието на отбора и факта, че се представя зле във всички турнири, шансовете му за "Парк де Пренс" са в сферата на илюзиите.

Френският първенец беше без асове като Неймар, Анхел ди Мария и Хуан Бернат, но това не се отрази. Отразиха се обаче липсите в "Барселона".

На стадион "Ференц Пушкаш" в Будапеща символичните домакини удариха греда, направиха пропуски и опитаха да се възползват от проблемите на "червените" (тази вечер в черно като за гостуване), но по-високата класа и по-силно първенство си казаха думата.

Познати герои донесоха успеха на "Ливърпул" - Мохамед Салах и Садио Мане, съответно в 53-тата и 58-ата минута. Германският тим допусна две груби грешки и съжалява за изтърваните положения (този път вратарят Алисон се справи за "Ливърпул"). 

Трудна задача очаква "Лайпциг" на "Анфийлд" - особено в този турнир.

В сряда са мачовете "Порто" - "Ювентус" и "Севиля" - "Борусия" (Дортмунд).