Почти всички парични средства на "Метрополитен" АД, общинското дружество, което се грижи за столичното метро, са в една сметка - в Общинска банка.

Това обяви общинският съветник от "Демократична България" и съпредседател на коалицията Владислав Панев в профила си във фейсбук. Панев уточнява, че данните са от поискана и получена справка. 

"От общо 27,9 млн лева, 26,5 са в Общинска банка. Над 94% от всички."

Това не е просто неразумно държане на всички яйца в една кошница. Столичният общински съвет, припомня Панев, гласува да няма концентрация на средства над 50% в една банкова институция, "за да не се случат драми като с "Топлофикация", която загуби 100 млн. лева в КТБ".

Потърсихме за коментар изпълнителният директор на "Метрополитен" АД Стоян Братоев. Според него Панев се е заблудил.

"Това не са само средства на "Метрополитен", те са много по-малко. Това са "оборотни", които се внасят от строителите като гаранции. И за възстановяване по ДДС. Те варират много - един ден връщат ДДС и скачат, друг ден връщаме гаранция на строител - и падат рязко. Няма как да правим няколко сметки", обясни той.

И уточни, че "Метрополитен" има сметки в три банки - Общинска, ДСК и "Булбанк". И че в дадения случай 14 млн. лв. от парите в сметката са били ДДС. Над 10 млн. лв. от него вече е възстановено и не се намира в тази сметка. 

Панев също е потърсил Братоев и е получил допълнително обяснение - че така е "по-удобно" за счетоводителите.

Пред Клуб Z обаче Братоев уточни, че това не е решение на НАП, а на подопечното му дружество - то не може да изисква от приходната агенция да тегли един месец от една сметка, друг - от друга.

"Правилата са, за да се спазват, а не за удобство. Диверсификацията е важна, за да намали риска от загуби при евентуални банкови фалити. Особено, когато става въпрос за десетки милиони. Така че ще изискам спазването им в най-кратки срокове", категоричен е общинският съветник.