Легендарните луксозни автомобили Jaguar ще станат 100% електрически от 2025 г., съобщи днес британският производител Jaguar Land Rover, който обяви нова "зелена" стратегия да бъде въглеродно неутрален до 2039 г., предаде Франс прес.

Групата, която принадлежи на индийската Tata Motors, посочва в прессъобщение, че иска да "се преосмисли" под ръководството на новия си генерален мениджър, французина и бивш пилот на Renault Тиери Болоре.

Jaguar Land Rover обещава да инвестира 2,5 милиарда паунда (2,8 милиарда евро) годишно, главно в електрически модели.

„Към средата на десетилетието Jaguar ще преживее ренесанс, за да се появи като чисто електрическа луксозна марка“, казват от Jaguar Land Rover.

Това обаче оставя съмнение относно бъдещето на известния си Jaguar XJ. Групата си запазва правото да запази името, но уточнява, че на този етап не се планира електрическа версия.

Докато Jaguar ще премине на изцяло електрически модели, Land Rover няма да направи това, въпреки че ще пусне шест напълно електрически модела през следващите пет години, първият през 2024 година.

Целта е до края на десетилетието всички модели Jaguar и Land Rover да бъдат 100% електрически.

Освен това фирмата иска да разработва водородни клетки за да отговори на бъдещото търсене, а също така възнамерява да си сътрудничи с групата Tata за чиста енергия и компютърен софтуер.

Целта на Jaguar Land Rover е да се превърне във въглеродна неутрална група за своята верига за доставки, продукти и операции до 2039 година.