33-годишен от Мъглиж, който скандализира социалните мрежи през 2019 г, отива в затвора заради гавра с малко кученце. Това става ясно от съобщение на прокуратурата.

Клуб Z разказа за случая през 2019 г. Макар да не предизвиква телесна повреда на животното, видеото на "шегаджията" бе толкова възмутително, че до обяд в Районна прокуратура в Казанлък бяха постъпили 17 сигнала от граждани и организации.

Сега Ангелин - както се казва мъжът, ще лежи ефективно 8 месеца. Утежняващи обстоятелства са, че е осъждан за различни по вид умишлени престъпления, сред които кражби и нелегално преминаване през границата.

Присъдата е на първа инстанция и подлежи на обжалване.

Неотдавна Клуб Z писа, че е увеличен сериозно броят на образуваните досъдебни производства - и съответно присъди, по членовете от НК за издевателства над животни.

Конкретната присъда е за хулиганство.

Ето и пълния текст на съобщението на пресцентъра на прокуратурата:

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора – Териториално отделение – Казанлък е осъден А.А., на 33 г., за това, че на неустановена дата през 2019 г., в гр. Мъглиж, обл. Стара Загора, в двора на селскостопанска кооперация, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – проявил е жестокост към гръбначно животно – куче, което подхвърлял в купчини със слънчоглед и пшеница, заравял го в тях, сипвал му в устата от слънчогледа, след което качил в социалните мрежи видеоклип и направил неограничен брой потребители свидетели на извършеното деяние – престъпление по чл.325, ал.1 от Наказателния кодекс.

Районен съд – Казанлък е наложил на А.А. наказание от 8 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим и „Обществено порицание“.
А.А. е осъждан за различни по вид умишлени престъпления, сред които кражби и нелегално преминаване през границата на страната. Досъдебното производство спрямо него е било образувано след като прокуратурата се самосезира по публикувания в социалните мрежи видеоклип.
Присъдата на Районен съд – Казанлък подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд – Стара Загора.