Каква ще е съдбата на частните терени, намиращи се в рамките на зелените площи, е въпрос, на който общините спешно трябва да намерят отговор, след като падна мораториумът за разпореждането на собствениците им с тях.

Една от най-засегнатите е Столична община, като само в рамките на Южния парк има около 100 частни имота, съставляващи близо 1/3 от територията на парка, които още не са откупени или отчуждени, но вече няма никаква пречка да бъдат усвоени.  

Както е известно, казусът изплува наяве след решение на Конституционния съд (КС) от края на миналата година, с което освен че се даде право на обжалване на Общите устройствени планове (ОУП), падна и 15-годишният срок за отчуждаване на имоти, попадащи в обекти от зелената система, определени като такива с ОУП. КС определи като противоречащ на основния закон член от Закона за устройство на територията и така на практика сега се отваря вратичка за частните собственици на имоти в паркове и градини да ги застроят - след като те не са били изкупени от общината в срок. Действащият в момента ОУП на София е одобрен през 2007 г. и е надграден и допълнен по отношение на зелената система и транспорта с изменение от 2009 г. За времето на действието на мораториума обаче много малко е направено.

Така в момента от „Московска“ 33 събират предложения от районните кметове за имоти, които да бъдат включени спешно в програмата за отчуждаване. По думите на кмета на район „Лозенец“ Константин Павлов, председателката на Комисията по екология в Столичния общински съвет (СОС) Лорита Радева е изпратила писмо до всички районни администрации с покана да предложат до пет имота с минимален размер над 2,5 дка всеки, които да бъдат включени в програмата за отчуждаване през 2021 г. 

Павлов е предложил имот в градинката между Водната кула и бул. „Джеймс Баучер“, градинката до „Кинтекс“, пак на „Баучер“, имот в горната част на кв. „Кръстова вада“, осигуряващ достъп до крайбрежната зона на р. Драгалевска, имоти в кв. „Витоша ВЕЦ-Симеоново“, с лице на ул. „Борис Руменов“.

„Отчуждаването на имоти, попадащи в площи за озеленяване, е изключително изостанало в „Лозенец“, което налага ударни инвестиции в придобиването и благоустрояването на стотици парцели на територията на района. (...) Въпросът засяга в пълна степен и старите квартали. Ето защо се надявам тази стъпка да бъде само началото на мащабна кампания за изчистване на въпросите около парковете и градинките в „Лозенец“, така че да запазим тази страна на качеството на живот на лозенчани", обърна се Павлов към жителите на района си.

Оказва се, под 1% от имотите там са били отчуждени назад във времето.

Сериозен проблем СО обаче ще има в Южния парк, където около 100 имота са частни. Репортаж на бТВ показа, че става въпрос за около 200 дка. Собствениците разказват, че плащат данъци за тези имоти, с които на практика не могат да се разпореждат. Един от тях - Павлин Найденов, е платил около 60 000 лева от 2008 г. досега за своите 3 дка в границите на парка. Сега собствениците там имат няколко варианта - да оградят имотите си или да построят спортни обекти и атракциони и прилежащата им инфраструктура, съгласно ОУП. Имотите вече са трайно озеленени.

„Инициативната част не може да бъде спряна вече. Всичко, което отговаря на параметрите по ОУП, ако се изготви проект, внася документите и вече никой не може да го спре. До ноември се позоваваха на мораториума, сега няма на какво“, коментира Найденов.  

А кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов добавя:

„След като тези срокове, които са били предвидени в законите за отчуждаване, или иначе казано - за придобиване на доста по-ниска цена, са изтекли, в момента ние сме изправени пред хипотезата, в която трябва да се дават пари. Южният парк е една от най-атрактивните зони в столицата естествено пазарните цени ще бъдат изключително високи."

Пред Клуб Z от СО коментираха неофициално, че този въпрос в действителност е бил неглижиран назад във времето и е изпуснат моментът, в който имотите е можело да бъдат изкупени или отчуждени на много по-ниски цени от сегашните. Видимо от писмото на Радева, сега общината смята да отчуждава имотите, а не да ги откупи от собствениците, при все че в програма 2021 парите за целта бяха двойно намалени спрямо предходната година (8 млн. лв). Още покрай обсъждането на проектобюджета на столицата за тази година независимият общински съветник Борис Бонев предупреди, че средствата са малко предвид изтичащите срокове.

Върнатите обратно зелени площи пък са пренебрежимо малко, тъй като досега СО се е фокусирала върху изграждането на улици и булеварди при изкупуването и отчуждаването.

Опитахме се да се свържем с председателката на Комисията по екология в СОС с цел да обобщим цялата картина за територията на столицата и има ли общината механизъм, с който да разреши проблема на едро, а не на парче, но засега неуспешно. 

Както стана ясно общината има два варианта - да изкупи имотите или да ги отчужди. При първия вариант „бумащината“ е повече. Оценител към СО прави оценка на съответния имот, районният кмет прави предложение към местния парламент за изкупуването му. После то трябва да мине през четири комисии, за да стигне до окончателното гласуване в СОС, като се е случвало СОС да откаже с мотива, че цената е твърде висока. Отчуждителните процедури пък вече са под шапката на главния архитект, като там собственикът може да оспори в съда цената при оценката, но не и самото отчуждаване. Доскоро за отчуждаването се считаше, че ощетява собственика, но от СО коментираха, че има райони в София, при които цените са на практика еднакви, т.е. пазарни.

Реакция по казуса преди дни дойде и от „Демократична България“.

„От 2007 г. досега в бюджета на СО са отделяни по нула лева за придобиване на имоти за паркове и междублоково озеленяване. Същото е положението в бюджета за 2021 г. Не видяхме нито парламентарно представените партии, нито кметът и главният архитект на Столична община да са проявили интерес към уреждане на последиците от този факт. А те могат да бъдат драматични за парковете и зелените площи на столицата“, посочиха от ДБ в свое изявление.