Ремонт на улиците, нови детски градини и ясли, изграждане на канализация и повече велоалеи. Това поискаха масово днес софиянци по време на общественото обсъждане на бюджета на столицата, в което участваха ресорните зам.-кметове по отделните ресори и желаещите да задават въпроси граждани и представители на различни неправителствени организации. Впечатление направи, че по време на обсъждането, което се проведе онлайн в продължение на няколко часа, участие не взе лично кметицата Йорданка Фандъкова, въпреки неколкократното напомняне от страна на гражданите, че тя би трябвало да отговаря на въпроси. 

Припомняме, че новият проект за бюджет на София е рекорден за столицата до този момент - 1,884 млрд. лв., или с около 140 млн. лв. повече от първоначалния за миналата година. Миналогодишният бюджет от 1,729 млрд. лв. в крайна сметка бе актуализиран два пъти заради пандемията от COVID-19 - през юли и през октомври 2020 г. 

Простата разбивка на сумите показва, че от тези почти 1,9 млрд. лв. собствените приходи са 771 млн. лв. Държавно делегираните, тоест тези, които държавата прехвърля към общината, са равни на почти 700 млн. лв. Общо европейските средства са малко над 350 млн. лв. 

От въпросните 1,884 млрд. лв. 1,375 млрд. отиват за текущи дейности. В това влиза и увеличаване на заплатите на учители и социални работници в общината, както и допълнителни средства за общинското здравеопазване.

От днешното обсъждане стана ясно, че хората продължават да не разбират защо са отделени малко средства за ремонт на улици в кварталите, тоест като делегирани за отделните райони. През тази година са заложени 50 млн. лв. за ремонт на улици, като 10 млн. лв от тях са за районните кметове. 

Впечатление прави, че общината смята да направи няколко ремонта на големи булеварди в София. Сред тях - продължаване на ремонта на бул. "Тодор Каблешков", ремонт на бул. "Филип Кутев", на източната тангента, реконструкция на "Опълченска". Ще се ремонтират и тунелите при НДК и този, водещ към най-големия столичен квартал - "Люлин". Започва и реновиране на трасето на трамвай номер 5, при това до няколко седмици. 

Очаквано - не липсваха и гневни коментари: 

"Който има очи, вижда в каква кочина живеем. Какво правим например с ЦГМ и кога ще има одит на дружеството? Това е черна дупка! Кога ще има капиталова програма за велоалеи, нашите са като в Киншаса", възмути се недоволен гражданин. 

Именно велоалеите бяха част от най-често задаваните въпроси, но от общината обявиха, че през миналата година са направени 8 км от тях и че предстои програмата да продължи. 

Другият най-често задаван въпрос бе за изграждането за детски градини. От общината казват, че ще има повече места в детските градини за всички деца от 3 до 6-годишна възраст. Залагат се 65,7 млн. лв. за изграждане, разширение и ремонти на детски градини и ясли в София. Новите детски градини по план ще са 45 в 23 района в столицата, което ще доведе до 185 нови групи.

6 млн. лв. са за нови училищни корпуси и основни ремонти в 7 школа. 1,5 млн. лв. са за модерни училищни тоалетни - по програмата "София избира", при която гражданите трябваше да изберат кой проект да бъде финансиран.

Важен въпрос дойде от представител на "Спаси София", който обясни, че София може да се хвали с рекорден бюджет, но разбивката показва, че увеличението е от държавния трансфер и европейските програми, а не от собствените средства на общината. Въпросът бе - какво се прави по въпроса, но отговорът бе повече от логичен - единственият вариант за повече собствени приходи е през повече данъци, нещо, което ГЕРБ по принцип засега не предвижда.

Интересно бе, че зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов не отговори на въпрос какво смята да предприеме общината за помощ на фирмите в кризата, тоест ще има ли отказ от събиране на такси за тротоарно право или такса смет. Така и не разбрахме. 

Що се отнася до чистотата на въздуха, то това се оказа тема, която също интересува софиянци. От властите обаче подчертаха, че това е третата голяма цел на общината и че по програмата са включени 200 млн. лв., от които основно перо са инвестиции в метрото и електротранспорт. Но и още - подмяна на стари печки, станции и системи за въздуха, миене на улици и паркове.

Предвижда се тази година да се завършат ремонтите на Северен и Западен парк, както и да се инвестират още 4,6 млн. лв. за реконструкции и подобрения в другите паркове.

Едно от важните уточнения, които разбрахме днес е, че предвидените 60 млн. лв. за RDF инсталацията за горене  на отпадъци не са за целия проект, а само за предварителното плащане по него.