Новият коронавирус може да е плъзнал в Китай далече преди първите официално оповестените случаи на заразата през декември 2019 г. Това съобщава днес Си Ен Ен в ексклузивно интервю с Питър Бен Ембарек, шеф на мисията на Световната здравна организация (СЗО), която прекара почти месец в Китай, за да изследва произхода на коронавируса заедно с екип от китайски учени.

Бен Ембарек казва, че през декември 2019 г. в Ухан, столицата на китайската провинция Хубей, откъдето се смята, че тръгна пандемията, е имало вече 12 различни щама на коронавируса. Това по думите му показва, че дотогава той достатъчно дълго е циркулирал между хората в 11-милионния град.

Освен това експертите са разговаряли с човека, смятан за китайския пациент номер 1, служител в частна компания. Оказало се, че той нито е ходил на пазара за дивеч и морски храни, откъдето се смята, че се е разпространила заразата, нито е пътувал из страната.

„Вирусът е бил широко разпространен в Ухан преди декември, което е ново откритие“, казва Бен Ембарек.

Коментирайки установеното от делегацията на СЗО, проф. Едуард Холмс, вирусолог от университета в Сидни, Австралия, казва:

„Тези данни съответстват на други анализи, че вирусът се е появил сред хората по-рано от декември 2019 г. и че е имало период на скрито предаване, преди той да бъде първо засечен на пазара Хуанан“.

Учените от СЗО са проследили историята на 92-ма пациенти от Ухан, които са били тежко болни през ноември и декември 2019 г. и са имали симптомите на COVID-19. Интересното при тях е, че са от най-различни райони на провинция Хубей и не представляват клъстер, т.е. огнище на зараза.

Китайските власти през януари тази година са предложили на тези пациенти да се изследват за антитела и 64-ма от тях са се съгласили. Всички те са дали отрицателни проби за антитела. От това обаче не може със сигурност да се заключи, че не са прекарали COVID-19, защото още не се знае колко време трае естественият имунитет срещу коронавируса. Данните досега обаче сочат, че антитела се запазват за поне 3-6 месеца.

Екипът на СЗО се надява, че ще може пак да посети Ухан и да получи достъп до 200 000 кръвни проби, които се съхраняват в местен център за кръводаряване, и са взети преди края на 2019 г.