Президентът на САЩ Джо Байдън иска да закрие емблематичния затвор в Гуантанамо преди края на мандата си. Това съобщи говорителката на Белия дом Джен Псаки, цитирана от АФП и БТА.

Така Байдън се връща към едно предизборно обещание на Барак Обама, което бившият президент не успя да изпълни заради невъзможността да постигне съгласие по въпроса с Конгреса, припомня Франс прес.

На журналистически въпрос на пресконференция за вероятното закриване на затвора в Гуантанамо по време на мандата на Байдън, Псаки отговори:

"Със сигурност това е наша цел и намерение".

По време на предизборната си кампания през 2016 г. Доналд Тръмп заяви, че иска да запази затвора в Гуантанамо и "да го напълни с лоши момчета". Президентът републиканец не промени позицията си след влизането си в Белия дом.

В Гуантанамо се държат престъпници, свързани с войната срещу тероризма, сред които е и пакистанецът Халед Шейх Мохамед, самопровъзгласил се за мозък на атентатите от 11 септември 2001 година.

Анклавът Гуантанамо е отстъпен от Куба на САЩ през 1903 г. в знак на благодарност към могъщия съсед за помощта му във войната срещу испанците, припомня АФП.