"Имахме разговор с "Демократична България". Разбрахме се да си сътрудничим на експертно равнище. Да си помагаме взаимно ние с нашите членове в секционните комисии: със застъпници и наблюдатели и тяхната платформа, която създадоха - "Ти броиш". С "Демократична България" ще продължим на експертно равнище да уточняваме нещата".

Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова, цитирана от партийния пресцентър преди началото на среща с партии и организации за обсъждане на общи действия за провеждането на честни и свободни избори.

Това й изявление обаче веднага породи брожения сред симпатизантите на "Демократична България" и социалните мрежи "завряха". Пред Клуб Z съпредседателят на ДБ Христо Иванов уточни, че представител на формацията не е участал в срещата. Получили са поканата от лидерката на БСП, като по телефона са й дали отговора, който дадоха по-рано и на Мая Манолова и "Отровното трио": "Ако искат да ползват нашата платформа "Ти броиш", са добре дошли и сме готови да им направим презентация на техническо ниво", заяви Иванов. 

Иначе по думите на лидерката вече над 50 са приели общата декларация с основни принципи за взаимодействие и помощ за гарантиране на честни избори, предложени от БСП. Покана имало и към Манолова, но тя "нито отговори на поканата ни, нито присъства на днешната среща. Очевидно темата за общ фронт за честни избори не е интересна за нея".

Нинова заяви днес още, че от БСП настояват веднага в парламента да се внесе предложението им за видеонаблюдение на изборния ден при броенето на бюлетините и съставянето на протоколите.

"Днес е поредната ни среща с партии и граждански организации с общ фронт за честни избори. На днешната среща са поканени 12 организации. Ставаме над 50, които приемаме декларация с общи принципи за взаимодействие и помощ за гарантиране на честни избори. Всички ние настояваме веднага в парламента
да се внесе за разглеждане нашето предложение за видеонаблюдение на изборния ден и по-точно за броенето на бюлетините вечерта и съставянето на протоколите", заяви Нинова.

И допълни:

"За нас това не е изненадващо, защото управляващите се страхуват от истината за изборите и очевидно не искат да придвиждат въпроса за видеонаблюдението. За всички тези организации, с които общуваме, над 50, въпросът е изключително важен и ще настояваме и ще внесем и обща декларация в парламента веднага да бъде гледан текстът за видеонаблюдение на изборите".

Нинова припомни, че при различни лобискти закони управляващите са били исключитлено бързи  вприемането им.

"Когато управляващите искат, могат да го направят. Мисля, че има достатъчно парламентарно време. Това е един текст в Изборния кодекс, който ние искаме да променим. От страна на технологията няма никакъв проблем", каза Нинова.