Доминик Тийм е следващият съперник на Григор Димитров на Откритото първенство на Австралия. Австриецът бе изправен до стената, но оцеля в много тежък мач срещу местния любимец Ник Кириос - 4:6, 4:6, 6:3, 6:4, 6:4.

Двубоят от осминафиналите е в неделя, 14 февруари. Тийм е шампион от US Open, на финала на който също триумфира с обрат от 0:2, и финалист от Мелбърн през миналата година.

Подкрепян бурно от публика на централния корт - като за последно, преди влезлия от тази нощ в Австралия нов локдаун за пет дни, Кириос летеше в първите два сета. В третия той поведе с 40:15 на сервиса на Тийм, но световният № 3 се справи и на свой ред направи пробив, после затвърден за 3:0.

Сетът продължи да е много интересен, но Доминик постави началото на четвъртия си „основен ремонт“ в турнири от Големия шлем. До края той спечели най-важните точки в ключовите моменти, най-вече благодарение на желязната си психика.

Това е може би най-качественият двубой от началото на турнира.

Сред срещата Тийм отчете това, че Димитров се чувства добре на бързи кортове, каквито са тези в Австралия, а предвид стила му на игра очаква да стане хубав и оспорван сблъсък. До момента Григор води с 3:2 в преките двубои между двамата.

В мач, завършил след полунощ в Мелбърн, Новак Джокович някак спечели, след като получи контузия - 7:6(1), 6:4, 3:6, 4:6, 6:2 срещу американеца Тейлър Фриц.

Двубоят вървеше към успех в три сета за шампиона и световен №1, но той получи мускулна травма (вероятно разтежение или дори скъсване, както самият Ноле предположи пред "Евроспорт" по-късно) и изглеждаше, че ще бъде сразен.

Получи обезболяващо. В четвъртия сет, малко преди полунощ, публиката на централния корт бе приканена да напусне заради локдауна. Така мачът бе прекъснат, а тенисистите се прибраха в съблекалните. Освен че ситуацията бе много странна за гледане (и безпрецедентна), паузата изглежда помогна на Джокович.

Той загуби четвъртия сет, но в петия взе връх - с опит най-вече. Фриц не избра правилен начин да довърши мача, той разчиташе предимно на дълги разигравания и зае изчаквателна позиция, което бе по-вкуса на далеч по-класния му опонент. След края Джокович крещеше в емоционален изблик и виковете му се чуваха много добре в празния корт. 

На осминафиналите е също Феликс Оже-Алиасим, който победи с 3:0 сета Денис Шаповалов в канадски спор. Напред продължава и Милош Раонич, преодолял Мартон Фучович с 3:1. Раонич ще срещне Джокович.

Във втората седмица в Мелбърн ще играят Серина Уилямс, Симона Халеп, Гарбиня Мигуруса, Ига Швьонтек и Наоми Осака. Днес при дамите нямаше изненади, очертава се интересен осминафинал между Халеп и Швьонтек.