Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен се надява, че до средата на годината страните членки на ЕС ще получат първите 13 на сто грантове и заеми от Механизма за възстановяване и устойчивост (МНУ).

Тя заяви това днес при подписването на регламента за МВУ, който получи вчера зелена светлина. Церемонията бе с участието на председателя на Европарламента Давид Сасоли и специално пристигналия за целта в Брюксел португалски премиер Антониу Коща. Португалия в момента е ротационен председател на ЕС.

Механизмът е на стойност 672,5 милиарда евро. Той представлява огромната част от Плана за възстановяване и развитие за 750 млрд. евро, известен като „ЕС от следващо поколение“.

Преди да получат пари обаче, страните членки трябва да изпратят до 30 април в ЕК своите национални планове за възстановяване и устойчивост. Същевременно всички парламенти трябва да ратифицират решението за собствените ресурси. Така Комисията ще може да взема заеми от капиталовите пазари с цел справяне с кризата. Франция вече е ратифицирала това решение, изтъкна Антониу Коща. Той допълни, че очаква всички държави да спазят срока за представяне на своите планове.

Останалата част от парите, т.е. 87 на сто, страните ще могат да получат въз основа на постигането на договорените в националните планове цели. Плановете трябва да включват пакет от реформи и инвестиционни проекти, които да покриват зеления преход, цифровата трансформация, да осигуряват растеж и работни места, социалното и териториалното сближаване, здравеопазването и устойчивостта и политики за следващото поколение, за децата и младежта, включително образованието и уменията. Освен това най-малко 37 на сто от сумата, отпусната за всеки план, трябва да бъдат в подкрепа на зеления преход, а поне 20% - за цифровата трансформация.

От думите на Фон дер Лайен стана ясно също, че очакванията са първите суми по МВУ да бъдат отпуснати преди постигането на друга голяма цел – ваксинирането на 70 на сто от възрастното население на ЕС срещу COVID-19. Тя припомни, че надеждите са ваксинирането да завърши до края на лятото, като конкретната дата е 21 септември.

Също днес Еврокомисията представи насоки за прилагането на т.нар. принцип за ненанасяне на значителни вреди на околната среда при инвестирането на средства от МВУ. Този принцип трябва да бъде спазван от всички страни членки на ЕС.