Германската канцлерка Ангела Меркел предупреди в реч пред Бундестага днес от задаващата се трета вълна на заразата с коронавирус. Този път тя ще е по-опасна, тъй като се очаква да преобладава мутиралият вирус, а той е по-заразен.

Новите варианти рано или късно ще станат доминиращи, предупреди още тя. В Германия засега широко разпространена е британската мутация на COVID-19. 

Пред Бундестага канцлерката защити решенията, взети от правителството и премиерите на германските провинции късно снощи. Бе решено локдаунът да се удължи отново до 7 март. От 1 март обаче ще отворят фризьорските салони поради хигиенни съображения. Меркел настояваше и училищата и детските градини да останат затворени поне още месец, но в крайна сметка провинциите заявиха, че това решение ще се взима на местно ниво. Детски градини и основни училища ще започнат да отварят поетапно.

След 7 март пък ще има евентуално още разхлабване и ще отворят и магазините. За да стане това, броят на заразените на 100 000 души население трябва да падне до 35. Хотели и ресторанти засега обаче не получават план за отваряне.