Йоширо Мори (83 г.), шефът на Организационния комитет на Олимпийските игри в Токио, най-вероятно ще подаде оставка и ще напусне поста в петък, съобщава Би Би Си.

Причината е натискът, който му е оказан, заради сексистко изказване по адрес на жените.

През миналата седмица той обяви, че те „говорят прекалено много“ и че заседанията на комитета ще се проточват твърде дълго, ако вземат думата и ако броят им е по-голям, отколкото е сега.

Първоначално Мори, който е бивш премиер на Япония, не смяташе да подава оставка, но недоволството от думите му расте с всеки изминал ден по всички направления и вече доведе до конкретни действия и последствия.

Критикуваха го спонсори на МОК, начело с „Тойота“. Президентът на автомобилната компания Йошидо Тойода коментира, че е „разочарован“ от думите на Мори.

Има и протести - жени адвокатки облякоха специални бели фланелки, подкрепиха ги и мъже. Създават се различни онлайн инициативи.

Близо 400 души обявиха, че са оттеглили документите си за доброволчество по време на Игрите, пренасрочени за това лято.

Бордът на Организационния комитет наброява 24 души, а дамите са пет. Още през 2019 г. бе обявено, че има цел броят на жените да бъде увеличен с 40 процента.

„Ако ще правим това, трябва някак да ограничим времето им за изказвания. Те говорят твърде много, нямат спиране, а това е много досадно, са точните думи на бившия политик. - Сега в борда имаме към седем жени и те си знаят мястото.“

Подобни непремерени изказвания той правеше и в периода 2000-2001 г., когато беше премиер. Те доведоха до напрежение по дипломатическа линия и вътрешни скандали.

В интервю за японски вестник Мори призна, че прословутото изявление му е докарало главоболия у дома. Първо съпругата му, а след това неговата дъщеря и внучка не му останали длъжни.