Съвместната комисия по изпълнението на споразумението за иранската ядрена програма, съставена от представители на Иран и на "петорката" от международни посредници - Франция, Германия, Великобритания, Русия и Китай - ще обсъди днес на виртуална среща подготовката на заседание на министерско равнище, съобщи ТАСС, цитирайки дипломатически източник.

Министерското заседание може да се състои до края на тази година, също така във виртуален режим, добавил източникът. По-рано върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел бе казал, че Евросъюзът възнамерява да проведе министерската среща през декември.
Тема на утрешното заседание е по-нататъшната реализация на споразумението от 2015 г., наричано официално Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД).

Бъдещето на ядрената сделка се оказа под въпрос след едностранното излизане от нея на САЩ през 2018 г. и въвеждането от Вашингтон на санкции спрямо Техеран в сферата на петролния износ. В резултат Иран пристъпи към поетапно прекратяване на своите задължения по СВПД, отнасящи се до обогатяването на уран и изследователската дейност.

 
Междувременно, иранският президент Хасан Рохани каза днес, че се радва, че Доналд Тръмп напуска поста си, наричайки го "най-беззаконният президент на САЩ" и "терорист". 

“Не сме свръхрадостни от идването на г-н Байдън, не сме щастливи, че Тръмп си отива”, каза Рохани в телевизионно изявление, цитирано от Ройтерс.