БСП ще решава с кои партии да се коалира след изборите с вътрешно допитване. Това стана ясно от думите на лидерката на социалистите Корнелия Нинова.

„Що се отнася до следизборни и управленски коалиции. Ще предложа на националния съвет този въпрос да решим след изборите с вътрешно допитване. Нашият устав дава такава възможност и ние вече сме го прилагали“, каза Нинова.

И допълни:

„Няма да допуснем лобистки, групови и частни интереси да изкривят волята на хората, които са ни овластили, при сключване на управленска и следизборна коалиция. Думите ми вече са доказани. Въведохме прекия избор, ще продължим с тази политика. Хората, които ни овластяват, трябва да решат каква власт искат.“

Попитана дали има партии, с които БСП няма да се коалира, Нинова отговори, че единствено членовете на партията ще решат този въпрос. Тя отрече и твърденията, че коалиционни партньори на БСП са ѝ оказали натиск да не подкрепи кандидатурата на Румен Радев за втори президентски мандат.

Според Нинова вътрешното напрежение в партията започва да се преодолява с подреждането на листите за парламентарните избори.

БСП внесе днес документи за регистрация в ЦИК за вота през април. С тях - и 10 хил. подписа.

„Първи обявихме и водачите си. До седмица най-много ще подредим листите в областните съвети. До седмица също ще започнем представяне на нашата платформа. Тя е направена с грижа за хората и приоритетите ни са здравеопазване, образование, социална политика и икономика. Мерките, които сме заложили там, съотнасяме към един от най-важните проблеми за България - демографската катастрофа“, каза още Нинова.