Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Нова информация за очакваните доставки на дози ваксини в България до края на 2021 г. публикува Министерството на здравеопазването. Като са разгледани два варианта за покритие на населението - ако ваксината на Jansen, която още не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата, се поставя в една доза или в две.

Така според разчетите на министерството до декември България трябва да получи 9 376 926 дози от одобрените досега в ЕС ваксини на „Пфайзер“/„Бионтех“, „Модерна“ и „АстраЗенека“/Оксфорд. Тъй като и трите изискват две инжектирания, те биха стигнали за имунизация на 4 688 463 души. 

От аденовирусната ваксина на „Янсен“, ако бъде одобрена за ползване, в България се очакват 2 000 000 дози. Все още не е ясно дали тя ще се прилага двукратно, за да осигури имунитет, или еднократно. Съответно ще стигне за 1 или 2 млн. ваксинации, както става ясно от таблицата на МЗ.  

Припомняме, че това е ваксината, от която България първоначално се беше отказала, но когато се разбра, че сме единствената страна, която не участва в общия договор на ЕК, правителството се оказа, че е размислило. 

От РНК ваксината „КюрВас“ България е заявила 1 000 000 дози за 500 000 души, но и тя няма одобрение. 

От таблиците се разбира още, че най-много заявени дози страната ни има за антигенната ваксина на „Санофи“ - 4 650 000 дози, или за 2 325 000 граждани. Заявката важи, след като преминат изпитанията във втората фаза на препарата. 

С „Новавакс“ ЕК все още няма сключен договор, но ако такъв бъде подписан, каквото е очакването, за България са определени 1 550 000 дози. Тя също ще се прилага двукратно и също е антигенна. 

Ако описаният дотук график се изпълни и повече от настоящите 3 ваксини получат „да“ от Европейската агенция по лекарствата, до края на годината в България трябва да има ваксини за 9 288 463 души. Ако препаратът на „Янсен“ се окаже, че се поставя еднократно, то общият брой е с 1 000 000 души повече. 

От Министерството на здравеопазването се застраховат, че посочените количества са „индикативни и е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на всяка компания“.

Таблица Министерство на здравеопазването. 

 
 
 
 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.