Участието на България в пълното портфолио на общата европейска инициатива за доставка на бъдещи ваксини срещу COVID-19 ще ни струва над половин милиард лева. ЕК в момента преговаря за 7 отделни ваксини на различни компании. Цената на самите препарати (общо) ще е около 380 млн. лв., останалите разходи са за логистика - превоз, хладилни камиони, съхранение, тъй като част от ваксините изискват температура от -80 градуса по Целзий и т.н.

На тази цена България ще получи повече ваксини, отколкото са и нужни - общо 12-13 млн. броя. Но е важно да участваме в поръчката на различните видове, защото например "живите" ваксини не са подходящи за граждани от уязвими групи, антигенните пък са приложими при други граждани. 

За отпускането на харч в този размер, за да може България да участва солидарно с останалите страни от ЕС в общата инициатива, по всяка вероятност ще трябва санкция на Народното събрание. 

Всичко това се разбра от извънредно заседание на Министерския съвет и съвещание на премиера Бойко Борисов с членовете на Националния оперативен шаб ген. Венцислав Мутафчийски, д-р Ангел Кунчев, проф. Тодор Кантарджиев и министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Правителството е решило да приеме солиарното участие на България, въпреки цената и риска да получим повече ваксини, отколкото можем да ползваме. А ген. Мутафчийски заключи: 

„Нямаме друг полезен ход освен да се включим солидарно с всички европейски страни. Добре е да имаме различни набори от ваксини. Смущаващо е, че ще се сдобием с толкова голям брой ваксини и на такава огромна цена. Но явно така е измислен механизмът, по който се работи в ЕС".

Поводът за сбирката днес е нуждата от решение за участие на страната ни в преговори за европейски договор за ваксина – този с компанията “Johnson”. В съобщението от МС се припомня заявеното от страната ни солидарно участие в инициирания от Европейската комисия фонд за борба с COVID-19, чрез който да бъде подпомогнат научноизследователския сектор за разработването на ваксини и лекарства срещу COVID-19. Както и че България, заедно с всички останали стана донор във фонда. Самият процес от МС наличат "изключително сложен, динамичен и скъп процес". 

Премиерът обяснява, че България участва във всички видове разработки като инвеститор - "дисциплинирано, изпълнявайки указанията на ЕК". По думите му сумите, които се отделят за целта, са изключително високи, не само за България, но и за всички държави членки, но най-важното е страната ни да има готовност за бърза реакция.

Твърдо "за" участието на страната и поръчка на всички видове ваксини - и от медицинска гледна точка, и от гледна точка на солидарното участие на всички страни от ЕК, без да спомене някакъв "негатив" или опасение, се изказа проф. Кантарджиев. 

"На този етап ваксината изглежда единствения изход от пандемията и е важно страната ни да разполага с различните видове ваксини – както антигенни, така и „живи“ ваксини, които са приложими и за различни контингенти от хора", допълни той.

Тезата, че харч от такъв мащаб трябва да мине през решение на Народното събрание е застъпил по време на заседанието днес финансовият министър Кирил Ананиев. 

В съобщението се припомня, че когато България получи ваксини, те ще се поставят по желание.