Ако ЦИК вземе решение за забрана на видеонаблюдението по време на изборния ден, тя ще бъде незаконна и административният съд ще я отмени, няма основание за такава забрана. Това заяви пред БНР социологът Цветозар Томов, който е бивш говорител на комисията.  

"Хората имат право да заснемат и броенето на бюлетините, имат право да заснемат дейността на СИК и гласуването и в хода на изборния ден. Това, което не можете да снимате, са действията на избирателя  в тъмната стаичка", заяви Томов.

Той определи подготовката на изборите като "тъжна балканска реалност".

"Изобщо не очаквам от тези избори друго, освен да извлечем необходимия брой поуки как не трябва да се провеждат избори по време на пандемия", коментира Томов.

И допълни, че време за ваксиниране на хората от изборната администрация няма да има.

"За мен цялата тази работа е един кьорфишек, който върви от самото начало и не знам какви ще бъдат последиците от него. Трябва да престанат да лъжат хората, че ще бъдат ваксинирани, ако са членове на СИК", заяви Томов.

Той се съмнява и дали членовете на районните избирателни комисии ще могат да бъдат ваксинирани в оставащото време до изборите.

Решението на ЦИК за възнагражденията на членовете на СИК според Томов изглежда сравнително разумно. Това обаче само по себе си няма да реши проблема с намирането на подготвени хора за секционните комисии.

"Не ЦИК решава кой да влиза в СИК. Това го решават партиите и, както обикновено, секционните комисии ще бъдат пълни с партийни сътрудници, чиито имена ще бъдат внесени около един месец преди изборите", каза Томов.

И допълни, че има риск в секционните комисии да влезе "куцо, кьораво и сакато",

Според Томов въвеждането на нова технология за гласуване като машините има и предимства, има и недостатъци. Той смята, че е трябвало да вземем едно от двете решения - хартиени бюлетини или машини, а не хибридно решение,