Обвинението поиска днес от 3 до 10 години лишаване от свобода за бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и за бизнесмена и издателя Иво Прокопиев в заседанието с финалните пледоарии по делото за приватизацията на 33% от електроразпределителното предприятие EVN, предаде бТВ.

По-конкретно исканията на прокуратурата са:

  • от 3 до 10 г. и 5000 лв. глоба за Прокопиев;
  • от 3 до 10 г. затвор и граждански иск от 21 млн. лв. за бившия енергиен министър и сегашен кмет на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков;
  • от 3 до 10 г. затвор и глоба от 5000 лв. за бившия финансов министър Симеон Дянков.

Те са обвинени в продажба на споменатия държавен дял в EVN по занижени цени, като от това държавата била ощетена с 21 млн. лв.

Прокопиев каза  пред съда, че не разбира в какво е обвинен. Пред журналисти той нарече обвинението "абсолютно нелепо". Според прокуратурата той е "подбудил" двамата министри да извършат продажбата при тези условия през 2011 г.

„Обвинението, както имах възможност да кажа и вътре в залата, е абсолютно нелепо. За изказванията ми на тристранния съвет, с които, разяснявайки закони, съм улеснил вицепремиера Дянков да извърши престъпление. Цялата конструкция е абсурдна. Такова обвинение няма как да съществува. За пореден път днес се потвърди, че прокуратурата няма абсолютно никаква теза", каза той пред бТВ.

Прокопиев заяви, че не може да е извършил престъпление, изразявайки мнение на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, чиито решения не са задължителни, а консултативни. Той нарече делото "скалъпено и измислено", тъй като Агенцията по приватизация е извършила сделката.

Трайков каза, че никога не е нарушавал законите и че е невинен. 

Дянков наблюдава заседанието и даде обяснения дистанционно от САЩ.

Заседанието продължи с пледоариите на защитата. Не беше веднага ясно кога ще бъде произнесена присъдата.

До това развитие на делото се стигна, след като съдът заличи 28 австрийски свидетели, които всъщност са купувачите, предаде бТВ.

Решението по делото ще има другата неделя.