Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Обвинението поиска днес от 3 до 10 години лишаване от свобода за бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и за бизнесмена и издателя Иво Прокопиев в заседанието с финалните пледоарии по делото за приватизацията на 33% от електроразпределителното предприятие EVN, предаде бТВ.

По-конкретно исканията на прокуратурата са:

  • от 3 до 10 г. и 5000 лв. глоба за Прокопиев;
  • от 3 до 10 г. затвор и граждански иск от 21 млн. лв. за бившия енергиен министър и сегашен кмет на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков;
  • от 3 до 10 г. затвор и глоба от 5000 лв. за бившия финансов министър Симеон Дянков.

Те са обвинени в продажба на споменатия държавен дял в EVN по занижени цени, като от това държавата била ощетена с 21 млн. лв.

Прокопиев каза  пред съда, че не разбира в какво е обвинен. Пред журналисти той нарече обвинението "абсолютно нелепо". Според прокуратурата той е "подбудил" двамата министри да извършат продажбата при тези условия през 2011 г.

„Обвинението, както имах възможност да кажа и вътре в залата, е абсолютно нелепо. За изказванията ми на тристранния съвет, с които, разяснявайки закони, съм улеснил вицепремиера Дянков да извърши престъпление. Цялата конструкция е абсурдна. Такова обвинение няма как да съществува. За пореден път днес се потвърди, че прокуратурата няма абсолютно никаква теза", каза той пред бТВ.

Прокопиев заяви, че не може да е извършил престъпление, изразявайки мнение на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, чиито решения не са задължителни, а консултативни. Той нарече делото "скалъпено и измислено", тъй като Агенцията по приватизация е извършила сделката.

Трайков каза, че никога не е нарушавал законите и че е невинен. 

Дянков наблюдава заседанието и даде обяснения дистанционно от САЩ.

Заседанието продължи с пледоариите на защитата. Не беше веднага ясно кога ще бъде произнесена присъдата.

До това развитие на делото се стигна, след като съдът заличи 28 австрийски свидетели, които всъщност са купувачите, предаде бТВ.

Решението по делото ще има другата неделя. 

Коментари

Вишински репа да яде!

Гешевци са по-нагли и от него, и от Чайка! Може ли да се заведе дело директно срещу обвинителя за некадърност и превишаване на правомощията!?

Вишински репа да яде!

Гешевци са по-нагли и от него, и от Чайка! Може ли да се заведе дело директно срещу обвинителя за некадърност и превишаване на правомощията!?
 's picture

smarf

Усмирителна риза

Отреплякът с каскета е поредния ненормалник в кукувичето гнездо от зловещи откаченяци наречено прокуратура.

Този надмина учителя си

Комбинацията от Никола Филчев и Иван Гешев, за съжаление, не прави Никола Гешев! Прави Иван Филчев! Нъл тъй?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.